Smakosze.pl Przepisy Polacy oszaleli na punkcie zupy hamburgerowej. Jest pyszna i sycąca na długie godziny
Canva / JokoHarismoyo

Polacy oszaleli na punkcie zupy hamburgerowej. Jest pyszna i sycąca na długie godziny

22 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Jedliście kiedyś zupę hamburgerową? Sama nazwa tego dania brzmi niezwykle intrygująco. Jeśli dodamy do tego, że jest pożywna, sycąca i niezwykle smaczna, mamy doskonałą potrawę na chłodne dni i wieczory.

Zupa hamburgerowa to idealny pomysł na obiad

Zupa hamburgerowa jest daniem jednogarnkowym. Dzięki temu jej przyrządzenie jest proste i nie generuje w kuchni zbędnego bałaganu. Podstawą potrawy jest aromatyczna mielona wołowina gotowana z bogactwem warzywnych dodatków. Rodzina oniemieje z zachwytu, kiedy zobaczy ją na stole.

Nie uwierzycie, co się dzieje w Biedronce. Największe, uwielbiane hity za ułamek ceny

Przepis na zaskakującą zupę hamburgerową

Składniki:

  • 1 kg mielonego mięsa wołowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka kukurydzy
  • 5-6 średniej wielkości ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 5-6 łyżeczek koncentratu pomidorowego
  • 1 papryczka chili
  • 2 litry bulionu (warzywnego lub mięsnego)
  • zioła prowansalskie
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Jak przygotować pożywną zupę hamburgerową z mięsem mielonym?

Przygotuj warzywa do zupy hamburgerowej . Ziemniaki i marchewki obierz ze skóry. Ziemniaki pokrój w kostkę, marchew zaś w cienkie plasterki . Ząbki czosnku i oczyszczoną papryczkę chili drobno posiekaj .

Cebulę do zupy hamburgerowej drobno pokrój . W garnku dobrze rozgrzej niewielką ilość oleju. Na rozgrzany tłuszcz wrzuć cebulę, a po chwili dodaj mielone mięso . Całość smaż przez ok. 10-15 minut .

Do garnka z mięsem i cebulą dorzuć przygotowane wcześniej warzywa do zupy . Dopraw całość do smaku solą i pieprzem . Dołóż też przetarte w dłoniach zioła. Trzymaj wszystko na ogniu do momentu, aż woda puszczona przez warzywa wyparuje .

Zawartość garnka zalej wywarem . Zupę gotuj pod przykryciem, aż ziemniaki zrobią się miękkie . Powinno to zająć ok. 15-20 minut .

Po upływie tego czasu do składników na zupę dołóż pomidory z puszki oraz odsączoną z zalewy kukurydzę . Dodaj koncentrat pomidorowy. Całość wymieszaj, w razie potrzeby dodaj jeszcze przyprawy . Zupa hamburgerowa gotowa jest do podania od razu po przyrządzeniu . Sycąca grochówka przygotowana w pomysłowy sposób będzie pyszna, jak nigdy wcześniej . Pożywna wołowina z warzywami zaspokoi głód przez kilka dni .

smażenie mięsa do zupy hamburgerowej.png
Canva / Slatan

Jedyny McDonalds w Polsce, w którym są zupełnie inne ceny. Za kawę zapłacisz majątek
Piekarze odtworzyli przepis na chleb, którym zajadał się Mikołaj Kopernik. Kluczowe są 2 składniki
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy