Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bez namaczania grochu i nadmiaru kalorii. Szybką grochówkę zrobisz na sosie spod pieczeni
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 13.02.2023 14:33

Bez namaczania grochu i nadmiaru kalorii. Szybką grochówkę zrobisz na sosie spod pieczeni

Bez namaczania grochu i nadmiaru kalorii. Szybką grochówkę zrobisz na sosie spod pieczeni
canva/Mariha-kitchen

Piekłaś na obiad mięso? Przenigdy nie wylewaj sosu spod pieczeni. Ugotujesz na nim wyśmienitą grochówkę. Zupę przyrządzisz w godzinę, bez namaczania grochu, bez nadmiaru kalorii i gotowania wywaru z mięsa.

Grochówka jest świetnym pomysłem na obiad, zwłaszcza wtedy, kiedy na dworze jest deszczowo lub mroźnie. Zupa jest nie tylko sycąca, ale również doskonale rozgrzewa. Posmakuje całej rodzinie, a Ty ugotujesz ją błyskawicznie.

Do przygotowania grochówki nie musisz już gotować wywaru mięsnego i moczyć łuskanego grochu. Wystarczy, że ugotujesz strączki razem z warzywami, majerankiem i tymiankiem. Zamiast mięsa wykorzystaj sos spod pieczeni. Zupa będzie bardzo aromatyczna i pełna smaku.

Nie zagęszczaj grochówki ani mąką, ani zasmażką. Groch w naturalny sposób zagęści całe danie bez dodatkowych i niepotrzebnych kalorii. Zupę podaj z posiekaną natką pietruszki. Możesz przygotować do niej również chrupiące grzanki.

Przepis na lekką zupę grochową

Składniki:

  • 1,5 szklanki połówek grochu łuskanego

  • 3 ziemniaki

  • 2 marchewki

  • sos spod pieczonego mięsa ewentualnie szklanka bulionu mięsnego

  • kawałek pora

  • natka pietruszki do podania

  • czubata łyżka suszonego majeranku

  • 2 liście laurowe

  • 3 ziarna ziela angielskiego

  • pół łyżeczki suszonego tymianku

  • sól, pieprz do smaku

Jak ugotować grochówkę na sosie spod pieczeni?

Groch wrzuć do garnka, zalej zimną wodą i gotuj pod przykryciem 15 minut od momentu zagotowania. W tym czasie pokrój w kostkę ziemniaki, marchewkę. Do garnka dodaj pokrojone warzywa, por, liście laurowe, ziele angielskie, tymianek i majeranek.

Wlej również sos spod pieczonego mięsa. Całość zamieszaj i gotuj na wolnym ogniu ok. 40 minut, co jakiś czas zamieszaj. W razie potrzeby dolej więcej wody. Gdy groch i warzywa będą miękkie, zupę dopraw do smaku solą, pieprzem i oprósz posiekaną natką pietruszki, smacznego.

Przygotuj również wyśmienitą grochówkę po mirowsku oraz grochówkę z dodatkiem kiszonej kapusty. Zupy posmakują wszystkim domownikom.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: kuchcikgotuje

Tagi: Zupa Obiad Danie