Smakosze.pl Przepisy Polacy pomijają w sklepach ten owoc, a Wachowicz robi z niego konfiturę. Teraz trwa na niego sezon
canva/vm2002, instagram/Ewa Wachowicz

Polacy pomijają w sklepach ten owoc, a Wachowicz robi z niego konfiturę. Teraz trwa na niego sezon

8 listopada 2023
Autor tekstu: Monika Dec

Żurawina jest trochę niedocenionym, lecz wyjątkowym owocem. Kusi swoim smakiem i właściwościami. Sprawdza się zarówno jako dodatek do mięs i serów, jak i ciast czy naleśników. Ewa Wachowicz pokazała przepis na konfiturę z tego owocu. Jesteśmy przekonani, że warto go wypróbować.

Żurawina - pyszna, wartościowa i niedoceniana

Żurawina jest wyjątkowym i bardzo niedocenianym owocem. Jest bogatym źródłem cennych witamin np. A, C i z grupy B oraz składników mineralnych takich jak błonnik, wapń, żelazo czy fosfor. Możemy ją również wykorzystać w kuchni. Na naszej stronie podawaliśmy już przepis na domowy kisiel z żurawiny oraz sos . Dziś z przyjemnością prezentujemy przepis na konfiturę z tych owoców autorstwa samej Ewy Wachowicz. Doskonale sprawdzi się ona zarówno do deski serów, jak i słodkości!

Żurawina
canva/gaus-nataliya, Getty Images Pro

Aż nie mogłam uwierzyć, jak ten owoc zmiękcza schab. Dzięki niemu jest kruchy i soczysty

Lista składników na konfiturę z żurawiny wg. Ewy Wachowicz

  • kilogram świeżej żurawiny
  • ½ kg cukru
  • 2 jabłka

Jak Ewa Wachowicz robi konfiturę z żurawiny?

Świeże owoce żurawiny umieść w rondlu i zasyp cukrem w proporcji 2:1. Następnie postaw garnek na kuchence, dokładnie wymieszaj jego zawartość i gotuj na małym ogniu przez mniej więcej 40 minut. Po tym czasie dodaj do żurawiny obrane i starte na dużych oczkach jabłka. Konfiturę podgrzewaj przez kilka minut, przełóż do wyparzonych wcześniej słoików. Odwróć je do góry dnem. Smacznego!

dżem z gruszki i żurawiny
Canva / modesigns58

Poszedł na rurki z kremem do 40-letniej cukierni. Po tym nagraniu w kolejce ustawiają się tłumy
To najgorszy rodzaj mięsa, jaki istnieje. Polacy ciągle je kupują i nie mają o tym pojęcia
Obserwuj nas w
autor
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy