Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Domowy kisiel żurawinowy zrobisz z 4 składników. Zdrowy deser możesz zaserwować nawet w Święta
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 19.12.2022 08:18

Domowy kisiel żurawinowy zrobisz z 4 składników. Zdrowy deser możesz zaserwować nawet w Święta

domowy kisiel żurawinowy
Canva / ValdisO

Mało osób miało okazję skosztować własnoręcznie przygotowanego kisielu. Tymczasem domowy kisiel żurawinowy jest niezwykle prosty do przyrządzenia. Wystarczą owoce, mąka, cukier i wrząca woda. Nadchodzące święta są idealną okazją do zaserwowania tego przysmaku.

Aby nieco podkręcić domowy kisiel żurawinowy, warto dodać do niego odrobinę soku z cytryny. Poprawi on nie tylko smak, ale również nada deserowi intensywnej barwy. Kolejnym opcjonalnym składnikiem jest cukier wanilinowy. Jeśli akurat masz go w swojej kuchni, wzbogać kisiel kuszącą nutką wanilii.

Przepis na prosty domowy kisiel żurawinowy

Składniki:

  • 200 g świeżej lub mrożonej żurawiny

  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 3-4 łyżki cukru

  • 0,5 l wody

oraz do smaku:

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego

Apetyczny domowy kisiel żurawinowy krok po kroku

Świeże owoce na domowy kisiel żurawinowy przepłucz na sicie. Przełóż je do garnka i zalej 2 szklankami gorącej przegotowanej wody. Doprowadź do wrzenia.

Do gotującej się żurawiny dodaj cukier oraz opcjonalnie cukier wanilinowy. Całość trzymaj na ogniu do momentu, aż owoce na domowy kisiel żurawinowy zmiękną. Od czasu do czasu zamieszaj, aby dokładnie rozprowadzić cukier.

Garnek z domowym kisielem żurawinowym zdejmij z ognia. Owoce rozgnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków, a następnie dodaj do nich sok z cytryny. Powstałą masę przetrzyj przez sito i przełóż z powrotem do garnka.

Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody, a domowy kisiel żurawinowy ponownie doprowadź do wrzenia. Kiedy zacznie się gotować, wymieszaj go z mączną zawiesiną. Gotuj przez kilka minut, aż całość zgęstnieje, a następnie odstaw do ostudzenia. Po ostygnięciu podawaj domowy kisiel żurawinowy z ulubionymi dodatkami.

Pomysłowy kisiel z herbaty znajdzie niejednego amatora. Z tych popularnych owoców bez trudu przyrządzisz prosty deser.

Canva / HandmadePictures
Canva / HandmadePictures

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: