Aż nie mogłam uwierzyć, jak ten owoc zmiękcza schab. Dzięki niemu jest kruchy i soczysty
Nawet najtwardszy schab może stać się kruchy dzięki kiwi. Ten egzotyczny owoc doskonale go zmiękczy. Szkoda, że tak mało osób zna ten patent. Potrafi on rozwiązać odwieczny problem ze zbyt twardym mięsem. W tym artykule opisujemy go krok po kroku!
Jak zmiękczyć schab za pomocą kiwi?
Kiwi do zmiękczania schabu? Brzmi jak żart, ale okazuje się, że w tym szaleństwie jest metoda. Owoc posiada bowiem enzymy proteologiczne, które rozkładają części białka. Powodują one to, że galaretka do której dodamy kiwi nie stężeje. Więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule.
Gdy obtoczymy schab w marynacie z kiwi, wydarzy się analogiczna sytuacja jak przy wyżej opisywanej galaretce. Białko ulegnie rozpadowi, a schab stanie się miękki. Jak ją zrobić? Poniżej podajemy dokładny przepis.
Poszedł na rurki z kremem do 40-letniej cukierni. Po tym nagraniu w kolejce ustawiają się tłumy
Marynata z kiwi do schabu - jak ją zrobić?
Lista składników:
- 2 owoce kiwi
- ¼ szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek
- szczypta czosnku granulowanego
- sól i pieprz do smaku
oraz kilogram schabu bez kości
Schab w marynacie z kiwi - sposób wykonania
Obierz kiwi ze skórki i za pomocą blendera zmiksuj je na gładką papkę. Dodaj do niego szczyptę czosnku granulowanego oraz sól i pieprz do smaku. Zanurz w marynacie dokładnie umyty i wysuszony schab na 15 minut. Dlaczego tak krótko? Wszystko przez opisane wyżej zmiękczające właściwości kiwi. Nie powinniśmy moczyć w nim zbyt długo mięsa. W przeciwnym razie może stać się ono zbyt kruche i rozpaść się na talerzu.
Do dania doskonale pasuje surówka z buraczków, na którą przepis znajdziesz w tym artykule.