Smakosze.pl

canva/NightAndDayImages

Aż nie mogłam uwierzyć, jak ten owoc zmiękcza schab. Dzięki niemu jest kruchy i soczysty

8 Listopada 2023

Autor tekstu:

Monika Dec

Nawet najtwardszy schab może stać się kruchy dzięki kiwi. Ten egzotyczny owoc doskonale go zmiękczy. Szkoda, że tak mało osób zna ten patent. Potrafi on rozwiązać odwieczny problem ze zbyt twardym mięsem. W tym artykule opisujemy go krok po kroku!

Jak zmiękczyć schab za pomocą kiwi?

Kiwi do zmiękczania schabu? Brzmi jak żart, ale okazuje się, że w tym szaleństwie jest metoda. Owoc posiada bowiem enzymy proteologiczne, które rozkładają części białka. Powodują one to, że galaretka do której dodamy kiwi nie stężeje. Więcej na ten temat pisaliśmy w tym artykule .

Gdy obtoczymy schab w marynacie z kiwi, wydarzy się analogiczna sytuacja jak przy wyżej opisywanej galaretce. Białko ulegnie rozpadowi, a schab stanie się miękki. Jak ją zrobić? Poniżej podajemy dokładny przepis.

kiwi
Canva/MikAndersen

 

 

Książulo kupił rurki z kremem

Poszedł na rurki z kremem do 40-letniej cukierni. Po tym nagraniu w kolejce ustawiają się tłumy

CZYTAJ DALEJ

Marynata z kiwi do schabu - jak ją zrobić?

Lista składników:

  • 2 owoce kiwi
  • ¼ szklanki dobrej jakości oliwy z oliwek
  • szczypta czosnku granulowanego
  • sól i pieprz do smaku

oraz kilogram schabu bez kości

Schab w marynacie z kiwi - sposób wykonania

Obierz kiwi ze skórki i za pomocą blendera zmiksuj je na gładką papkę. Dodaj do niego szczyptę czosnku granulowanego oraz sól i pieprz do smaku. Zanurz w marynacie dokładnie umyty i wysuszony schab na 15 minut. Dlaczego tak krótko? Wszystko przez opisane wyżej zmiękczające właściwości kiwi. Nie powinniśmy moczyć w nim zbyt długo mięsa. W przeciwnym razie może stać się ono zbyt kruche i rozpaść się na talerzu.

 

Do dania doskonale pasuje surówka z buraczków, na którą przepis znajdziesz w tym artykule .

pieczony schab w liściach laurowych
canva/NightAndDayImages


 

Dobre mięso mielone

To najgorszy rodzaj mięsa, jaki istnieje. Polacy ciągle je kupują i nie mają o tym pojęcia

CZYTAJ DALEJ
Przepis z dynią w roli głównej

Pokrój dynię na plastry, ubij tłuczkiem i zapiecz z przyprawami. Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Jak pierogi to tylko smażone. Ten sposób ma same zalety
Czytaj więcej >

Porady

Prosty trik i masz najlepszą polewę do ciast. Czekolada zawsze będzie lśniąca i twarda
Czytaj więcej >

Porady

Całe życie źle odcedzałam makaron. Te 2 patenty są niesamowite, każdy powinien je znać
Czytaj więcej >

Porady

Gessler: Uwaga na śledzie! Może skończyć się w szpitalu
Czytaj więcej >

Porady

Nasza rada: jaja przed świętami kupuj na zapas. Możesz sporo oszczędzić
Czytaj więcej >

Porady

Na ratunek pierogom! 5 sprawdzonych sposobów, kiedy coś pójdzie źle
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Korzystasz z kas samoobsługowych w Biedronce? Naciśniesz ten przycisk i zapłacisz więcej za zakupy
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nigdy nie dodawaj tego do bigosu. Przez ten składnik świąteczny przysmak będzie do niczego
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Eksperci biją na alarm. Przez ten drobiazg smażona ryba kompletnie traci smak
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najpierw zamrażamy cytryny, a potem ścieramy je na tarce. To nasz rodzinny patent, każdy powinien tak robić
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Najgorszy błąd popełniany podczas robienia sałatki jarzynowej. Wszystko przez jeden dodatek
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Już nie moczę suszonych grzybów w wodzie. Mam 100 razy lepszy patent
Czytaj więcej >