Polacy wciąż ją jedzą, a to jedna z najbardziej niezdrowych ryb. Jej mięso wywołuje zatrucia i alergie
Z rybami mamy nie lada kłopot. Z jednej strony wiemy, że dostarczają nam białka i wielu wartości odżywczych. Natomiast z drugiej mogą być źródłem metali ciężkich i toksyn. Tak właśnie jest z lubianą rybą, którą kupimy w niemal każdym sklepie.
Ryby, czyli jeść, czy nie jeść?
Jak piątek to zwykle na obiad jadamy ryby. Są źródłem białka i smaku, ale też zawierają substancje, które mogą być groźne dla naszego zdrowia. Niektóre ryby bywają wręcz naszpikowane dioksynami, metalami ciężkimi, antybiotykami, pestycydami i innymi metalami ciężkimi . Zawierają też rtęć , która trafia do wód gruntowych, jeziornych i morskich.
Stamtąd już prosta droga do organizmów ryb, które w tych wodach żyją. Szkodliwe substancje bezpośrednio oddziałują na nasz układ hormonalny, nerwowy i procesy związane z krążeniem krwi. Niestety ryba, którą lubimy i często kupujemy, jest szczególnie groźna dla naszego zdrowia. Poniżej wyjaśniamy, o jaki gatunek ryby chodzi.
Uważaj na tuńczyka w puszce
Tuńczyk jest dość chudą rybą, która dostarcza nam sporej porcji białka . Bywa często kupowana, dodawana do sałatek i jedzona jako przekąska. Jednak okazuje się, że powinniśmy uważać szczególnie na tuńczyka w puszce. Powodem są toksyny, które zawiera ta ryba . Pełna jest też metali ciężkich, dlatego lepiej omijajmy ją szerokim łukiem.
Mięso tuńczyka zawiera duże stężenie histaminy. Jej poziom wzrasta wraz z utratą świeżości ryby. Histamina jest hormonem, który odpowiada za gojenie się ran u człowieka i redukuje napięcie mięśni gładkich. Nadmiar tego hormonu może wywoływać alergie pokarmowe, a nawet prowadzić do zatruć.
Ogrom rtęci w tuńczyku
Mięso tuńczyka z puszki zawiera bardzo dużą dawkę rtęci. Jest ona metalem ciężkim, który jest silnie trujący dla człowieka . Tuńczyk ma jej najwięcej ze wszystkich ryb morskich. Powodem jest to, że jest rybą długowieczną i znajduje się na końcu łańcucha pokarmowego.
Objawy zatrucia rtęcią to:
- wymioty z domieszką krwi
- ślinotok
- bóle brzucha
- krwawe biegunki
- odwodnienie
- pieczenie w przełyku
- odwodnienie
- wstrząs anafilaktyczny
Z jedzenie tuńczyka powinny zrezygnować kobiety w ciąży i karmiące piersią. Rtęć łatwo przedostaje się do krwioobiegu, a następnie trafia do mleka matki, a nawet do łożyska. Pisaliśmy o tym, dlaczego kasjerka otwiera opakowanie jajek przy kliencie. Podawaliśmy przepis na słodkie bułeczki, które zrobisz z 4 składników.
Źródło: medonet.pl