Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Weź czerstwe pieczywo i zalej je mlekiem. Po chwili będziesz mieć takie śniadanie, że głowa mała
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 01.03.2024 09:19

Weź czerstwe pieczywo i zalej je mlekiem. Po chwili będziesz mieć takie śniadanie, że głowa mała

śniadanie
YouTube/@FatmannMutfagndan

Na śniadanie nie musisz jeść tylko kanapek. Możesz zrobić smaczne i szybkie danie z czerstwego pieczywa. Zalewasz je mlekiem i po chwili pyszny oraz sycący posiłek będzie gotowy. Zrobisz go według naszego przepisu.

Śniadanie, czyli energia o poranku

Jedzenie śniadania zapewni nam energię na wiele godzin. Dzięki temu posiłkowi lepiej nam się pracuje i uczy, jesteśmy bardziej skoncentrowani i zdolni do wykonywania codziennych obowiązków. Ważne, by śniadanie dostarczało nam też smaku, dlatego weź czerstwe pieczywo, zalej je mlekiem, a efekt cię miło zaskoczy.

W niedługim czasie będziesz zajadać się doskonałym plackiem z dodatkiem sera feta, koperku i aromatycznych przypraw. Takie danie pełne jest smaku i zapewni nam energię na cały ranek. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Z kuchni Fatmy. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

śniadanie
 YouTube/@FatmannMutfagndan
Wygląda groźnie, a jest rarytasem w kuchni. Ten grzyb właśnie zaczął pojawiać się w polskich lasach Nie wyrzucaj skorupek jajek. Te rośliny je uwielbiają

Jak zrobić placek z czerstwego pieczywa na śniadanie?

Składniki:

  • ½ bochenka czerstwego chleba
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • ⅓  szklanki sera feta
  • 4 łyżki oleju
  • koperek
  • sól
  • pieprz
  • słodka papryka

Przygotowanie dania zacznij od rozdrobnienia czerstwego chleba i przełożenia go do miski. Do drugiej miseczki wbij jajka, dodaj olej i połącz składniki. Wlej mleko, dosyp przyprawy i ponownie wymieszaj. 

Wsyp koper, dołóż sera feta i połącz składniki. Mieszanką zalej rozdrobnione czerstwe pieczywo w misce. Patelnię posmaruj masłem i nałóż ciasto. Ugniataj je na patelni, przykryj i smaż z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj z jogurtem naturalnym. 

Placek pełen samku i energii

Placek z czerstwego pieczywa, z fetą i koperkiem jest pyszną propozycją na poranny posiłek. Wystarczy zaledwie kilka minut, by przygotować takie śniadanie. Potrawa z powodzeniem zastąpi kanapki. Jest kremowa, pełna smaku i aromatu.

Takie danie możesz wziąć do szkoły lub pracy jako drugie śniadanie. Na zimno też będzie dobrze smakować. Dzięki plackowi nie poczujesz głodu przez wiele godzin. Pisaliśmy o tym, jak upiec pyszny i szybki sernik. Podawaliśmy też przepis na smaczną zapiekankę z ziemniaków i szynki na obiad. 

śniadanie
 YouTube/@FatmannMutfagndan

Źródło: YouTube/@FatmannMutfagndan

Zdjęcia: screen YouTube/@FatmannMutfagndan