Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Na te słodkie bułeczki potrzebuję 4 składników. Nie uwierzysz, z czego powstają, rodzina za nimi przepada
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 29.02.2024 17:58

Na te słodkie bułeczki potrzebuję 4 składników. Nie uwierzysz, z czego powstają, rodzina za nimi przepada

bułeczki z czekoladą
youtube.com/@DobrePrzepisy

Oto przepis na niezwykle szybki deser z zaledwie czterech składników. Świetna, gorąca przekąska z lejącą się czekoladą to idealne drugie śniadanie albo podwieczorek. Kiedy napada nas nagły apetyt na ciepły, słodki deser sprawdzi się idealnie. Jego przygotowanie jest zaś prostsze, niż można sobie wymarzyć.

Niezwykłe pączki

Czym właściwie jest ten deser? Co ciekawe, najbardziej przypomina… pączki, i to takie tradycyjne, polskie. Faszerowane na słodko ciasto smażone na tłuszczu to przecież niemal definicja tego przysmaku. W tym przepisie wiele rzeczy jest jednak przewrotnych.

Ciasto to jest, owszem, smażone, ale wcześniej jest panierowane. A sama masa, którą smażymy, to nic innego jak miąższ białego chleba tostowego. To pieczywo, na surowo smakiem nie umywające się do naszych tradycyjnych chlebów, pieczone czy smażone pokazuje się w pełnej krasie.

wykrojone pączki
youtube.com/@DobrePrzepisy
To danie od zawsze kojarzy mi się z babcią. Do dziś nie znam prostszego i smaczniejszego sposobu na obiad

Szybki deser

Prezentujemy tu przepis na tostowe pączki faszerowane czekoladą. Ilustracje zaczerpnęliśmy z kanału Dobre przepisy, gdzie w roli nadzienia występuje Nutella. Warto wypróbować obie wersje.

Składniki

  • 8 kromek chleba tostowego
  • ½ tabliczki czekolady deserowej
  • 2 jajka
  • Bułka tarta do panierowania

Smażymy pączki z czterech składników

Kromki białego tostowego pieczywa układamy na desce i rozwałkowujemy. Czekoladę siekamy na drobniejsze kawałki. 

Na cztery z kromek nakładamy po 2-3 łyżeczki takich wiórków (można też użyć Nutelli albo przetworów owocowych), a na nich układamy po jeszcze jednej kromce chleba.

Nadzienie powinno być ułożone w środku pieczywa tak, by można było wykroić koło szklanką o większej średnicy, dociskając brzegi chleba wokół naszego farszu

Każdy taki pączek maczamy w jajku rozbitym w miseczce, a następnie dokładnie ze wszystkich stron obtaczamy bułką tartą. Smażymy z obu stron na głębokim oleju, aż będą złociste.

Wypróbuj też przepisy na czekoladowe kulki z biszkoptów i wielkanocne „grzybki” z jajek.

smażenie pączków
youtube.com/@DobrePrzepisy