Smakosze.pl Porady Polacy wciąż popełniają ten błąd przy smażeniu pieczarek. Wychodzą przez to wodniste i bez smaku
Fot. Canva/RussieseO

Polacy wciąż popełniają ten błąd przy smażeniu pieczarek. Wychodzą przez to wodniste i bez smaku

2 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy na pewno wiesz, jak smażyć pieczarki? Jeden błąd sprawi, że wychodzą wodniste, a w dodatku stracą smak. Dowiedz się, jak smażyć pieczarki, dzięki czemu za każdym razem wyjdą smaczne. Metoda jest banalna.

Pieczarki do wszystkiego

Pieczarki są składnikiem, z którego można przygotować naprawdę wiele. Dodasz je do sosu pomidorowego i połączyć z makaronem, dzięki czemu powstanie doskonałe danie obiadowe . Równi dobrze można stworzyć z nich także przekąskę w formie zapiekanki lub zawijańce z ciasta francuskiego.

Przed przygotowaniem każdego z tych dań należy obsmażyć pieczarki. Właśnie wtedy pojawia się problem. Wszyscy popełniają jeden błąd, przez co grzyby wychodzą niesmaczne.

pieczarki.jpg
Fot. Canva/Sonda Stefan's Images
Zamiast cukinii dodaję do leczo ten składnik. Danie wychodzi perfekcyjnie za każdym razem

Przez ten błąd pieczarki są bez smaku

Większość ludzi soli pieczarki przed smażeniem. Jest to spory błąd, ponieważ warzywo puszcza wtedy sporo wody. Jest to bardzo niepożądane zjawisko.

Woda rozcieńcza olej, przez co pieczarki, zamiast się smażyć, duszą się. Właśnie przez to tracą swój aromat oraz smak. Jak więc smażyć pieczarki, aby były smaczne? Metodę smażenia dokładnie opisano poniżej.

Jak smażyć pieczarki?

Oczyszczone pieczarki pokrój w cienkie plastry. Zamiast solić warzywo, skropl je sokiem z cytryny. Wybierz patelnię z grubym dnem, dzięki czemu równomiernie rozprowadzi się po niej ciepło.

Rozgrzej na niej olej lub oliwę. Ułóż na nich pieczarki. Smaż je na średnim ogniu, często mieszając.

Przypraw je solą oraz pieprzem dopiero po usmażeniu. Jeżeli chcesz, aby smakowały jeszcze lepiej podczas smażenia, dodaj cebulę, czosnek lub świeże zioła. Pieczarki przygotowane tylko tą metodą, będą smakowały doskonale. Sprawdź przepis na leczo bez cukinii oraz wypróbuj sposób na sernik na zimno .

krojenie pieczarek.jpg
Fot. Canva/pixelshot
Poszedł do baru mlecznego i zamówił kotleta. Po 1 kęsie od razu powiedział, co myśli
Ten sernik na zimno robię z dodatkiem mleka skondensowanego. Nie ma lepszego deseru na ciepłe dni
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy