Ten sernik na zimno robię z dodatkiem mleka skondensowanego. Nie ma lepszego deseru na ciepłe dni
Jaki jest najlepszy deser na ciepłe dni? Stawiam zawsze na sernik na zimno z mlekiem skondensowanym. Wychodzi pysznie, orzeźwia i rozpływa się w ustach. Polecam ten przepis każdemu łasuchowi.
Najlepszy deser na ciepłe dni
Gdy żar leje się z nieba, mamy ochotę na coś pysznego i jednocześnie zimnego. Jaki deser będzie najlepszy? Ja stawiam na sernik na zimno z mlekiem skondensowanym. Jest leciutki jak chmurka, orzeźwia, a galaretka owocowa nadaje mu pysznego smaku.
Robię go z brzoskwiniami, a na spód kładę herbatniki. To leciutkie ciasto wkładam na noc do lodówki. Na drugi dzień smakuje, że palce lizać. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kuchnia Pyszności. Stamtąd pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Od znajomej kucharki mam przepis na najlepsze mielone. Wystarczy zastąpić bułkę tym składnikiemJak zrobić sernik na zimno z mlekiem skondensowanym?
Składniki:
- 1 kg twarogu na sernik z wiaderka
- 1 ½ szklanki śmietanki kremówki 30%
- 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 480 g brzoskwiń (po odsączeniu)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki mleka do posmarowania herbatników
- 150 g herbatników
Przygotowanie ciasta zacznij od rozpuszczenia galaretek cytrynowych w 500 ml gorącej wody. Gdy się rozpuści odstaw ją ostudzenia. Następnie włóż do lodówki. Na dno formy 24 x 34 cm wyłóż herbatniki. Potem zajmij się galaretką truskawkową. Do garnka wlej 950 ml wody i zagotuj.
Wsyp galaretki, mieszaj do rozpuszczenia i odstaw do wystudzenia. Do miski wlej śmietankę i ubijaj, wsyp cukier waniliowy i dalej ubijaj. Gdy powstałą już sztywna piana, to dodaję mleko skondensowane i nadal ubijam. Teraz dodaję twaróg sernikowy, a następnie galaretkę cytrynową, która była w lodówce.
Sernik na zimno, jakiego jeszcze nie jadłeś
Galaretka powinna być dobrze zmiksowana z masą sernikową. Ostudzoną galaretkę truskawkową wkładam do lodówki. Herbatniki nasączam mlekiem i wykładam na nie masę. Wyrównuję powierzchnię i kroję odsączone z zalewy brzoskwinie.
Owoce układam na masie i zalewam galaretką truskawkową. Następnie ciasto wstawiam do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po upływie tego czasu podaję. Jest puszyste, leciutkie i dosłownie rozpływa się w ustach. Taki deser jest najlepszy na upalny dzień. Pisaliśmy o tym, jak przypadkowi przechodnie ocenili jagodzianki od Magdy Gessler. Radziliśmy, jak zrobić szynkę wieprzową w pyszny sosie.
Źródło: YouTube/kuchniapysznosci
zdjęcia: screen YouTube/kuchniapysznosci