Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten sernik na zimno robię z dodatkiem mleka skondensowanego. Nie ma lepszego deseru na ciepłe dni
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 02.07.2024 14:08

Ten sernik na zimno robię z dodatkiem mleka skondensowanego. Nie ma lepszego deseru na ciepłe dni

sernik na zimno
Fot. YouTube/kuchniapysznosci

Jaki jest najlepszy deser na ciepłe dni? Stawiam zawsze na sernik na zimno z mlekiem skondensowanym. Wychodzi pysznie, orzeźwia i rozpływa się w ustach. Polecam ten przepis każdemu łasuchowi.

Najlepszy deser na ciepłe dni

Gdy żar leje się z nieba, mamy ochotę na coś pysznego i jednocześnie zimnego. Jaki deser będzie najlepszy? Ja stawiam na sernik na zimno z mlekiem skondensowanym. Jest leciutki jak chmurka, orzeźwia, a  galaretka owocowa nadaje mu pysznego smaku.

Robię go z brzoskwiniami, a na spód kładę herbatniki. To leciutkie ciasto wkładam na noc do lodówki. Na drugi dzień smakuje, że palce lizać. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kuchnia Pyszności. Stamtąd pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

sernik na zimno
Fot. YouTube/kuchniapysznosci
Od znajomej kucharki mam przepis na najlepsze mielone. Wystarczy zastąpić bułkę tym składnikiem

Jak zrobić sernik na zimno z mlekiem skondensowanym?

Składniki:

  • 1 kg twarogu na sernik z wiaderka
  • 1 ½ szklanki śmietanki kremówki 30%
  • 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej
  • 2 opakowania galaretki cytrynowej
  • 480 g brzoskwiń (po odsączeniu)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mleka do posmarowania herbatników
  • 150 g herbatników

Przygotowanie ciasta zacznij od rozpuszczenia galaretek cytrynowych w 500 ml gorącej wody. Gdy się rozpuści odstaw ją ostudzenia. Następnie włóż do lodówki. Na dno formy 24 x 34 cm wyłóż herbatniki. Potem zajmij się galaretką truskawkową. Do garnka wlej 950 ml wody i zagotuj.

Wsyp galaretki, mieszaj do rozpuszczenia i odstaw do wystudzenia. Do miski wlej śmietankę i ubijaj, wsyp cukier waniliowy i dalej ubijaj. Gdy powstałą już sztywna piana, to dodaję mleko skondensowane i nadal ubijam. Teraz dodaję twaróg sernikowy, a następnie galaretkę cytrynową, która była w lodówce. 

Sernik na zimno, jakiego jeszcze nie jadłeś

Galaretka powinna być dobrze zmiksowana z masą sernikową. Ostudzoną galaretkę truskawkową wkładam do lodówki. Herbatniki nasączam mlekiem i wykładam na nie masę. Wyrównuję powierzchnię i kroję odsączone z zalewy brzoskwinie

Owoce układam na masie i zalewam galaretką truskawkową. Następnie ciasto wstawiam do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po upływie tego czasu podaję. Jest puszyste, leciutkie i dosłownie rozpływa się w ustach. Taki deser jest najlepszy na upalny dzień. Pisaliśmy o tym, jak przypadkowi przechodnie ocenili jagodzianki od Magdy Gessler. Radziliśmy, jak zrobić szynkę wieprzową w pyszny sosie. 

sernik na zimno
Fot. YouTube/kuchniapysznosci

Źródło: YouTube/kuchniapysznosci

zdjęcia: screen YouTube/kuchniapysznosci