Ten sernik na zimno robię z dodatkiem mleka skondensowanego. Nie ma lepszego deseru na ciepłe dni
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/1920/sernik_na_zimno_9c811bdcdd.jpg)
Jaki jest najlepszy deser na ciepłe dni? Stawiam zawsze na sernik na zimno z mlekiem skondensowanym. Wychodzi pysznie, orzeźwia i rozpływa się w ustach. Polecam ten przepis każdemu łasuchowi.
Najlepszy deser na ciepłe dni
Gdy żar leje się z nieba, mamy ochotę na coś pysznego i jednocześnie zimnego. Jaki deser będzie najlepszy? Ja stawiam na sernik na zimno z mlekiem skondensowanym. Jest leciutki jak chmurka, orzeźwia, a galaretka owocowa nadaje mu pysznego smaku.
Robię go z brzoskwiniami, a na spód kładę herbatniki. To leciutkie ciasto wkładam na noc do lodówki. Na drugi dzień smakuje, że palce lizać. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kuchnia Pyszności. Stamtąd pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_59fb1562ef.jpg)
Jak zrobić sernik na zimno z mlekiem skondensowanym?
Składniki:
- 1 kg twarogu na sernik z wiaderka
- 1 ½ szklanki śmietanki kremówki 30%
- 200 ml mleka skondensowanego słodzonego
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 2 opakowania galaretki cytrynowej
- 480 g brzoskwiń (po odsączeniu)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki mleka do posmarowania herbatników
- 150 g herbatników
Przygotowanie ciasta zacznij od rozpuszczenia galaretek cytrynowych w 500 ml gorącej wody. Gdy się rozpuści odstaw ją ostudzenia. Następnie włóż do lodówki. Na dno formy 24 x 34 cm wyłóż herbatniki. Potem zajmij się galaretką truskawkową. Do garnka wlej 950 ml wody i zagotuj.
Wsyp galaretki, mieszaj do rozpuszczenia i odstaw do wystudzenia. Do miski wlej śmietankę i ubijaj, wsyp cukier waniliowy i dalej ubijaj. Gdy powstałą już sztywna piana, to dodaję mleko skondensowane i nadal ubijam. Teraz dodaję twaróg sernikowy, a następnie galaretkę cytrynową, która była w lodówce.
Sernik na zimno, jakiego jeszcze nie jadłeś
Galaretka powinna być dobrze zmiksowana z masą sernikową. Ostudzoną galaretkę truskawkową wkładam do lodówki. Herbatniki nasączam mlekiem i wykładam na nie masę. Wyrównuję powierzchnię i kroję odsączone z zalewy brzoskwinie.
Owoce układam na masie i zalewam galaretką truskawkową. Następnie ciasto wstawiam do lodówki na co najmniej 12 godzin. Po upływie tego czasu podaję. Jest puszyste, leciutkie i dosłownie rozpływa się w ustach. Taki deser jest najlepszy na upalny dzień. Pisaliśmy o tym, jak przypadkowi przechodnie ocenili jagodzianki od Magdy Gessler. Radziliśmy, jak zrobić szynkę wieprzową w pyszny sosie.
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_a87e30ed91.jpg)
Źródło: YouTube/kuchniapysznosci
zdjęcia: screen YouTube/kuchniapysznosci
![sernik z jagodami](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_z_jagodami_3ab4260b25.jpg)
![śniadanie](https://images.iberion.media/images/origin/sniadanie_a6e00cf11b.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_14de36c0a6.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_790517aa31.jpg)
![jabłka na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/deser_531a99c3b7.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_e6226c5b21.jpg)
![zapiekanka z ziemniaków](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka_z_ziemniakow_980ec38e56.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_83ca7632fd.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_borowkami_5e02fb9e30.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6535e927d7.jpg)
![zapiekanka z ziemniaków](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka_z_ziemniakow_980ec38e56.jpg)
![zupa nic](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_nic_57527ddef7.jpg)
![zupa z makaronem](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_owocowa_aaa10c8b83.jpg)
![brzoskwinie w cieście](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_brzoskiwnie_01eb7f9dd3.jpg)
![jagodzianki](https://images.iberion.media/images/origin/jagodzianki_1d197df9a9.jpg)
![herbata](https://images.iberion.media/images/origin/herbata_fe1a7bd472.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_wisniami_3278fa7b29.jpg)
![kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior_f467abb20a.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego z dodatkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_94301a5bb5.jpg)
![kalarepa](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa_db02f8c534.jpg)
![racuchy](https://images.iberion.media/images/origin/racuchy_995bc1d092.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_83ca7632fd.jpg)
![dżem z świdośliwy](https://images.iberion.media/images/origin/dzem_e7d0c6a31e.jpg)
![lody jadogowe](https://images.iberion.media/images/origin/lody_jagodowe_359cb9a7c1.jpg)
![mąka i kawa](https://images.iberion.media/images/origin/maka_i_kawa_9cc2e86501.jpg)
![kolacja z ziemniaków i boczku](https://images.iberion.media/images/origin/latwy_obiad_d7deea797c.jpg)
![Zapiekanka z cukinii Marta Lewandowska](https://images.iberion.media/images/origin/Zapiekanka_z_cukinii_Marta_Lewandowska_028138e237.png)
![babeczki](https://images.iberion.media/images/origin/babeczki_bez_pieczenia_141bfb90bc.jpg)
![walfe z PRL pischinger](https://images.iberion.media/images/origin/wafle_z_PRL_f883c13e43.jpg)
![ciasto drożdżowe przepis](https://images.iberion.media/images/origin/candy_girl_kitchen_a1adb5840c.jpg)
![balsam chłodzący](https://images.iberion.media/images/origin/xq_8a051ea5fb.png)
![obieranie bobu](https://images.iberion.media/images/origin/obieranie_bobu_e416010ad8.jpg)
![Czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/Czeresnie_43d52aa38a.jpg)
![Ciasto bez pieczenia z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_z_owocami_13dc4e99a7.jpg)
![Porzeczki](https://images.iberion.media/images/origin/Porzeczki_4_5379f2a703.jpg)