Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealne soczyste polędwiczki wieprzowe pieczone w całości według Gessler
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.01.2022 01:00

Idealne soczyste polędwiczki wieprzowe pieczone w całości według Gessler

Polędwiczki wieprzowe pieczone w całości według Gessler
canva/Dar1930

Polędwiczki wieprzowe pieczone w całości i podane w śmietanowym sosie kurkowym smakują wybornie i będą idealnym daniem zarówno na zwykły obiad, jak i święta i większe uroczystości. Poznaj prosty przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone w całości według Gessler.

Polędwica to jeden z najszlachetniejszych rodzajów mięsa, ponieważ nie zawiera tłuszczu i przerostów, a włókna są miękkie i delikatne. Polędwica wieprzowa pieczona w całości jest wilgotna i soczysta w środku, a podgotowana później z sosem kurkowym nabiera doskonałego smaku.

Polędwiczki wieprzowe podaj z kopytkami, gnocchi lub puree ziemniaczanym, a Twoi bliscy i wszyscy goście będą zachwyceni. Polędwiczki smakują rewelacyjnie również z gotowany brokułem, fasolką zieloną i szparagami.

Kurki są grzybami dostępnymi w sklepach przez większą część roku, ponieważ sezon na nie trwa od maja aż do końca listopada. Wykorzystaj więc ten czas i przygotuj wyśmienite danie, jak z najlepszej restauracji.

Polędwiczki smakują świetnie również w sosie własnym- tu poznasz przepisz na duszone w sosie polędwiczki o wyraźnym, mięsnym aromacie.

Przepis na polędwiczki wieprzowe pieczone w całości według Gessler

Składniki:

  • 3 polędwiczki wieprzowe

  • 400 g kurek

  • 3 ząbki czosnku

  • 200 ml śmietany 18%

  • masło klarowane do smażenia

  • sól, pieprz

  • natka pietruszki

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe pieczone w całości według Gessler?

Polędwiczki umyj, osusz, oprósz solą, pieprzem i obsmaż na maśle z każdej strony, następnie przełóż na blachę, przykryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 150 stopni C piekarnika, piecz 20 minut.

W tym czasie na maśle zeszklij posiekany czosnek i dodaj kurki, oprósz solą, pieprzem i smaż, aż woda z grzybów całkowicie odparuje. Następnie wlej śmietanę, dokładnie wymieszaj i duś pod przykryciem przez 6 minut na wolnym ogniu.

Sos kurkowy do polędwiczek wieprzowych

Źródło zdjęcia: canva/Bartosz Luczak Upieczone polędwiczki pokrój w plastry, przełóż do sosu i podgotuj jeszcze 2-3 minuty, całość oprósz posiekaną natką pietruszki i podaj. Smacznego.