Obłędnie soczyste polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym na obiad to danie jednogarnkowe, proste i pyszne. Mięso duszone w bulionie z posiekanym koperkiem z dodatkiem śmietany, mleka i sosu sojowego ma świetny smak, jest delikatne i miękkie. Poznaj przepis na szybki obiad, czyli polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym.
Koperek ma uniwersalne zastosowanie w kuchni. Dodasz go do każdej zupy, ziemniaków, kopytek, mięsa, a znacznie wzmocni smak potraw. Sos koperkowy gotowany na bulionie warzywnym to bardzo aromatyczny sos do mięsa. Dodaj do niego śmietanę, mleko i sos sojowy, a będzie idealny.
Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym to jednogarnkowe danie, które przygotujesz w niecałą godzinę. Do polędwiczek podaję ryż i buraki z chrzanem. Potrawa równie dobrze smakuje z ziemniakami pieczonymi w mundurkach, tłuczonymi, kaszą, ogórkiem kiszonym. Wypróbuj każdą wersję i poznaj swoją ulubioną.
Sos sojowy jest bardzo wyraźny i słony, dlatego też dopraw nim danie na sam koniec, żeby nie przesolić całej potrawy. Polędwiczki rozbij delikatnie dłonią, aby spulchnić mięso, wtedy będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej delikatne.
Polędwiczki przygotujesz również w aromatycznym sosie z suszonych śliwek- tu poznasz przepis na polędwiczki w sosie śliwkowym z rozmarynem, czyli pomysł na wyjątkowe danie na większe okazje.
Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym
Składniki na 3-4 porcje:
polędwiczka wieprzowa
2 łyżki śmietany 18 %
pęczek koperku
100 ml mleka
200 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
liść laurowy
sos sojowy do smaku
olej roślinny do smażenia
łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sosu
Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym?
Polędwicę pokrój w plastry, każdy kawałek delikatnie rozbij dłonią, oprósz solą, pieprzem i podsmaż na oleju na złoty kolor.
Podsmażone mięso przełóż do garnka, dodaj liść laurowy, posiekany koperek, wlej bulion i duś pod przykryciem przez 20 minut. Do garnka wlej mleko, dodaj śmietanę, wymieszaj i gotuj jeszcze 3-4 minuty.
Źródło zdjęcia: canva/a-lesa Mąkę rozrób w odrobinie zimnej wody, następnie wlej do garnka i mieszaj, aż powstanie gęsty sos. Dopraw go do smaku sosem sojowym i pieprzem.