Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Obłędnie soczyste polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 04.02.2022 01:00

Obłędnie soczyste polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym
canva/iko636

Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym na obiad to danie jednogarnkowe, proste i pyszne. Mięso duszone w bulionie z posiekanym koperkiem z dodatkiem śmietany, mleka i sosu sojowego ma świetny smak, jest delikatne i miękkie. Poznaj przepis na szybki obiad, czyli polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym.

Koperek ma uniwersalne zastosowanie w kuchni. Dodasz go do każdej zupy, ziemniaków, kopytek, mięsa, a znacznie wzmocni smak potraw. Sos koperkowy gotowany na bulionie warzywnym to bardzo aromatyczny sos do mięsa. Dodaj do niego śmietanę, mleko i sos sojowy, a będzie idealny.

Polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym to jednogarnkowe danie, które przygotujesz w niecałą godzinę. Do polędwiczek podaję ryż i buraki z chrzanem. Potrawa równie dobrze smakuje z ziemniakami pieczonymi w mundurkach, tłuczonymi, kaszą, ogórkiem kiszonym. Wypróbuj każdą wersję i poznaj swoją ulubioną.

Sos sojowy jest bardzo wyraźny i słony, dlatego też dopraw nim danie na sam koniec, żeby nie przesolić całej potrawy. Polędwiczki rozbij delikatnie dłonią, aby spulchnić mięso, wtedy będzie jeszcze smaczniejsze i bardziej delikatne.

Polędwiczki przygotujesz również w aromatycznym sosie z suszonych śliwek- tu poznasz przepis na polędwiczki w sosie śliwkowym z rozmarynem, czyli pomysł na wyjątkowe danie na większe okazje.

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym

Składniki na 3-4 porcje:

  • polędwiczka wieprzowa

  • 2 łyżki śmietany 18 %

  • pęczek koperku

  • 100 ml mleka

  • 200 ml bulionu warzywnego

  • sól, pieprz

  • liść laurowy

  • sos sojowy do smaku

  • olej roślinny do smażenia

  • łyżka mąki pszennej do zagęszczenia sosu

Jak zrobić polędwiczki wieprzowe w sosie koperkowym?

Polędwicę pokrój w plastry, każdy kawałek delikatnie rozbij dłonią, oprósz solą, pieprzem i podsmaż na oleju na złoty kolor.

Podsmażone mięso przełóż do garnka, dodaj liść laurowy, posiekany koperek, wlej bulion i duś pod przykryciem przez 20 minut. Do garnka wlej mleko, dodaj śmietanę, wymieszaj i gotuj jeszcze 3-4 minuty.

Koperek na desce

Źródło zdjęcia: canva/a-lesa Mąkę rozrób w odrobinie zimnej wody, następnie wlej do garnka i mieszaj, aż powstanie gęsty sos. Dopraw go do smaku sosem sojowym i pieprzem.