Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Polewa cytrynowa do ciasta
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 08.11.2021 01:00

Polewa cytrynowa do ciasta

Polewa cytrynowa do ciasta
canva/Marcus Z-pics

Polewa cytrynowa, czyli lukier cytrynowy jest świetnym dodatkiem do babek piaskowych, pączków, serników i babeczek z owocami. Polewa jest słodka z orzeźwiającą nutą cytrusową, która świetnie łączy się z wypiekami. Sprawdź, jak przygotować pyszną polewę cytrynową do ciasta.

Polewa cytrynowa jest genialnym wykończeniem wielu ciast. Cukier puder podgotowany i tarty z sokiem z cytryny, wodą i dodatkiem skórki cytrynowej tworzy słodko-kwaśny lukier, idealny do polania między innymi babki wielkanocnej, babeczek, pączków, rogalików. Zastygnięta polewa dodaje im ciekawego smaku i jest ładną, świeżą dekoracją.

Polewa cytrynowa jest również świetnym wykończeniem klasycznego sernika. Delikatne ciasto z masy serowej smakuje obłędnie w towarzystwie słodkiego lukru z wyczuwalną nutą cytryny. Jeśli chcesz przygotować polewę na sernik, przygotuj ją z podwojonej ilości składników. Pamiętaj, aby nie gotować polewy, a jedynie delikatnie ją podgrzać.

Z cytryn przygotujesz również krem cytrynowy, idealny do przełożenia i dekoracji ciast biszkoptowych i tortów.

Przepis na polewę cytrynową do ciasta

Składniki:

  • 250 g cukru pudru

  • sok z dużej cytryny

  • 3 łyżki wody

  • skórka z połowy cytryny

Jak przygotować polewę cytrynową do ciasta?

Cukier puder wsyp do małego garnuszka, dodaj wodę, sok z cytryny i ucieraj, delikatnie podgrzewając, aż powstanie gładki lukier, następnie zetrzyj skórkę cytrynową, dodaj do polewy, wymieszaj i polej nią ciasto. Odstaw, aż polewa zastygnie.

Smacznego.