Smakosze.pl Produkty Polski "superowoc" podbija narody. Kraje świata nie mogą się nachwalić
Fot. Canva/JackF

Polski "superowoc" podbija narody. Kraje świata nie mogą się nachwalić

28 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Jeden z produkowanych w Polsce owoców zdobył tytuł najzdrowszego na świecie. Dowiedz się, jaki owoc docenili mieszkańcy krajów całego świata i poznaj wszystkie jego zalety. Koniecznie musisz spróbować go właśnie latem.

Owoce źródłem wszystkiego, co najlepsze

Nie od dziś wiadomo, że owoce są doskonałym źródłem cennych witamin. Ponadto dostarczają cennych wartości odżywczych. Okazuje się, że Polska jest jednym z największych producentów owoców jagodowych. Dlatego eksportujemy je na cały świat, gdzie podbijają podniebienie wszystkich miłośników kwaśnych owoców.

Okazuje się także, że jeden z naszych produktów zdobył tytuł najzdrowszego owocu świata. O tym, jak się nazywa i jakie ma zalety, dowiesz się za chwilę.

plantacja borówki.jpg
Fot. Canva/cokacoka
Najwięksi kuchenni pożeracze prądu. Mam sposoby, żeby nie pobierały tyle energii

Owoc podbija świat

Najzdrowszym owocem jest borówka wysoka , którą uprawia się w Polsce. To właśnie ona została okrzyknięta tytułem - “superowocu”. Jej smak, a przede wszystkim wartości prozdrowotne zostały docenione przez mieszkańców całego świata. Owoc ma takie właściwości, ponieważ klimat, jaki panuje w naszym kraju, pozwala nie tylko na dojrzewanie borówki, ale też dostarcza jej kwaśnych i słodkich nut smakowych. A taki panuje tylko w naszym kraju.

Borówka wysoka - zalety

Borówka wysoka jest bogata w polifenole, a te mają właściwości antyoksydacyjne. A te bronią organizm przed bakteriami, wirusami i przeciwdziałają rozmnażaniu się rodników.

Dodatkowo spożywanie owoców jagodowych w tym borówki, przyczynia się do zmniejszenia ryzyka zachorowań na nowotwory oraz choroby metaboliczne. Mało kto wie, że opóźniają również procesy starzenia. Dlatego nie zastanawiaj się dłużej, tylko włącz ten owoc do swojej diety, a efekty zauważysz bardzo szybko. Sprawdź, jak przechowywać chleb oraz poznaj przepis na wyjątkową sałatkę .

borówki.jpg
Fot. Canva/elizadean
Chrupie i syci, a to tylko zwykła cukinia. Tak przygotowana jest ambrozją
Najszybszy patent na suszenie grzybów. Nie tracą smaku, ani zapachu
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy