Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Najszybszy patent na suszenie grzybów. Nie tracą smaku, ani zapachu
Maciej Jurczyk
Maciej Jurczyk 28.07.2024 09:37

Najszybszy patent na suszenie grzybów. Nie tracą smaku, ani zapachu

suszone grzyby
Fot. YouTube/Smak fantazji

Słusznie grzybów jest najlepszym sposobem na zachowanie ich świeżości. Poznaj patent, dzięki któremu zatrzymasz również smak oraz aromat. Sposób jest nie tylko łatwy, ale i szybki, a to przecież ważne, bo dzięki temu wysuszysz całą masę grzybów.

Suszenie grzybów najlepszym sposobem na świeżość

Sezon na grzyby rozpoczął się jakiś czas temu, ale prawdziwy boom nastąpi wraz z początkiem jesieni. Grzyby mogą obrodzić tak bardzo, że nie wiadomo, co z nimi zrobić. Część można oczywiście zamrozić, zamarynować, albo wysuszyć. Dzięki tej ostatniej metodzie świeżość najcenniejszego leśnego produktu zachowasz na długo.

Suszenie grzybów może być łatwe i co szczególnie ważne szybkie. O tym, jak to zrobić, dowiesz się z dalszej części artykułu. Metoda zagwarantuje, że grzyby nie stracą swoich walorów smakowych i aromatycznych. Od teraz będziesz suszyć tylko tym sposobem.

grzyb.jpg
Fot. Canva/eAlisa
Najgorszy sposób przechowywania chleba. Spleśnieje po 1 dniu

Nie każdy grzyb do suszenia

Zanim przystąpimy do suszenia grzybów, należy wyjaśnić, czy wszystkie grzyby nadają się do suszenia. Choć na pierwszy rzut oka wydawałoby się, że tak, okazuje się, że jest zupełnie inaczej. Do suszenia nadają się szczególnie takie grzyby jak borowiki, koźlarze, podgrzybki i rydze. Pod żadnym pozorem nie należy mrozić kurek. Zawierają one zbyt dużo wody, przez co stracą nie tylko smak, ale i cenne wartości odżywcze. Miedź innymi białko, błonnik i witaminy. 

Sposób na szybkie suszenie grzybów

Kiedyś grzyby suszyło się na słońcu lub nad piecami. Przynajmniej tak robiły nasze prababki i babki, obecnie istnieje znacznie szybsza metoda. Wystarczy, że masz piekarnik, a suszenie przebiegnie sprawnie i szybko. 

Zacznij od przebrania i oczyszczenia grzybów. Pokrój je na małe kawałki i ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 50-60 stopni. Suszenie powinno odbywać się uchylonymi drzwiczkami piekarnika, a wilgoć odparuje zdecydowanie szybciej. Grzyby susz tak długo, aż osiągną odpowiedni stopień wysuszenia. Sprawdź przepis na doskonałą sałatkę oraz dowiedz się, co przygotować z pomidorów

grzyby w słoiku.jpg
Fot. Canva/jirkaejc