Polskie naleśniki nie mają do nich podjazdu. To przez 1 składnik, niesamowite
Często jadamy polskie naleśniki i bardzo je lubimy. Jednak warto spróbować tego dania z jednym składnikiem, który zmieni wszystko. Taka wersja nas zachwyci i sprawi, że skusimy się na niejedną dokładkę.
Naleśniki, które uwielbiamy
Do jedzenia naleśników nikogo nie trzeba namawiać. Lubią je dzieci i dorośli. Przygotowywanie tego popularnego dania jest proste i szybkie. Smażenie może zabrać trochę czasu, ale nikomu nie sprawia trudności. Wszyscy przyzwyczajeni jesteśmy do polskich naleśników, które wychodzą dość grube.
Jednak warto poznać sposób rodem z Francji na to pyszne danie. Takie naleśniki zachwycają smakiem i lekkością. Są do tego niesamowicie cienkie . Wszystko dlatego, że dodaje się do nich dużo masła . Wychodzą aksamitne i tak dobre, że polubimy je bardziej od polskich naleśników. Poniżej prezentujemy przepis na pyszne naleśniki.
Jak zrobić naleśniki z masłem?
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 3 jajka
- ⅔ szklanki mleka
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3 łyżki roztopionego masła
- szczypta soli
Przygotowanie dania zacznij od przesiania mąki do miski i wymieszania jej z solą. Wlej schłodzone mleko i wodę . Dodaj też partiami ostudzone roztopione masło . Wbij jajka i zmiksuj dokładnie składniki.
Patelnię lekko natłuść masłem. Na gorącą nalewaj porcję ciasta naleśnikowego. Smaż na złoty kolor. Naleśniki będą cieniutkie i nie musisz smażyć ich z dwóch stron . Wystarczy smażenie tylko po jednej stronie, a wyjdą pysznie.
Naleśniki cieniutkie i pełne smaku
Polskie naleśniki z reguły robimy dość grube. Jednak warto skorzystać z tego przepisu, bo dzięki niemu wyjdą bardzo cienkie . Takie naleśniki smażymy krótko i zaraz podajemy. Są niezwykle delikatne i lekkie.
Swój smak i konsystencję zawdzięczają roztopionemu masłu , które dodaje się do ciasta. Polecam każdemu ten przepis rodem z Francji. Wychodzi wyborne danie, któremu trudno się oprzeć. Pisaliśmy też o tym, jak przygotować sałatkę z kaszą gryczaną. Radziliśmy, jak zrobić efektowne różyczki z ziemniaków.
Źródło: haps.pl