Smakosze.pl Przepisy Polskie naleśniki nie mają do nich podjazdu. To przez 1 składnik, niesamowite
Fot. YouTube/Tłuste Gary

Polskie naleśniki nie mają do nich podjazdu. To przez 1 składnik, niesamowite

22 sierpnia 2024

Często jadamy polskie naleśniki i bardzo je lubimy. Jednak warto spróbować tego dania z jednym składnikiem, który zmieni wszystko. Taka wersja nas zachwyci i sprawi, że skusimy się na niejedną dokładkę.

Naleśniki, które uwielbiamy

Do jedzenia naleśników nikogo nie trzeba namawiać. Lubią je dzieci i dorośli. Przygotowywanie tego popularnego dania jest proste i szybkie. Smażenie może zabrać trochę czasu, ale nikomu nie sprawia trudności. Wszyscy przyzwyczajeni jesteśmy do polskich naleśników, które wychodzą dość grube.

Jednak warto poznać sposób rodem z Francji na to pyszne danie. Takie naleśniki zachwycają smakiem i lekkością. Są do tego niesamowicie cienkie . Wszystko dlatego, że dodaje  się do nich dużo masła . Wychodzą aksamitne i tak dobre, że polubimy je bardziej od polskich naleśników. Poniżej prezentujemy przepis na pyszne naleśniki.

naleśniki
Fot. Canva/vinicef
Przekrój w pół i zostaw w ogrodzie. Usuniesz wszystkie ślimaki

Jak zrobić naleśniki z masłem?

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 jajka
  • ⅔ szklanki mleka
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3 łyżki roztopionego masła
  • szczypta soli

Przygotowanie dania zacznij od przesiania mąki do miski i wymieszania jej z solą. Wlej schłodzone mleko i wodę . Dodaj też partiami ostudzone roztopione masło . Wbij jajka i zmiksuj dokładnie składniki.

Patelnię lekko natłuść masłem. Na gorącą nalewaj porcję ciasta naleśnikowego. Smaż na złoty kolor. Naleśniki będą cieniutkie i nie musisz smażyć ich z dwóch stron . Wystarczy smażenie tylko po jednej stronie, a wyjdą pysznie.

Naleśniki cieniutkie i pełne smaku

Polskie naleśniki z reguły robimy dość grube. Jednak warto skorzystać z tego przepisu, bo dzięki niemu wyjdą bardzo cienkie . Takie naleśniki smażymy krótko i zaraz podajemy. Są niezwykle delikatne i lekkie.

Swój smak i konsystencję zawdzięczają roztopionemu masłu , które dodaje się do ciasta. Polecam każdemu ten przepis rodem z Francji. Wychodzi wyborne danie, któremu trudno się oprzeć. Pisaliśmy też o tym, jak przygotować sałatkę z kaszą gryczaną. Radziliśmy, jak zrobić efektowne różyczki z ziemniaków.

naleśniki
Fot. Canva/DAPA Images

Źródło: haps.pl

Kroję truskawki i zalewam tą masą. To najprostsze ciasto bez pieczenia, zawsze się udaje
Kupił kebaby u Chajzera i położył na wadze. Po chwili puściły mu nerwy: „Co to jest?!?"
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy