Smakosze.pl Produkty Polskie potrawy, których nie cierpią obokrajowcy
wikimedia.commons.com/Pohled 111 CC BY-SA 4.0

Polskie potrawy, których nie cierpią obokrajowcy

23 czerwca 2021
Autor tekstu: Adam Moskal

Dla Polaków polskie potrawy nie są niczym niecodziennym - niezależnie czy jemy flaczki, kiszoną kapustę, czy salceson, uwielbiamy ich smak. Obcokrajowcy mają jednak zupełnie odmienne zdanie i niektóre nasze danie są dla nich nie do przełknięcia. Niżej prezentujemy listę produktów, które wywołują w nich największe emocje.

Polskie potrawy smakują nam o każdej porze roku. Chłodny śledź w śmietanie, aromatyczny i delikatny salceson, czy chrupiące kiszone ogórki, które są wyjątkowo soczyste - takie smaki wypracowane zostały przez wiele pokoleń.

Nie dla każdego są one jednak naturalne. Taki problem dotyczy głównie obcokrajowców, którzy muszą zmagać się z nieprzystosowaniem do naszej specyficznej kuchni. Niektóre z dań, które są dla nas pyszne, wywołują w nich wręcz obrzydzenie.

Dalsza część tekstu znajduje się poniżej:

Salceson nie wygląda apetycznie

Pierwszym produktem, z którym większość obcokrajowców ma problem, to salceson. Wędlina przygotowywana z wołowej głowiny nie wygląda zachęcająco, a obecność krwi i podrobów w składzie dodatkowo odpycha.

Podobnym do salcesonu daniem są nóżki w galarecie. Mięso z wieprzowych nóg, zanurzone w galarecie z tłuszczem i przyprawami nie brzmi apetycznie. Dodatkowym problemem jest odrobina octu, którym polewa się galaretę dla smaku.

Projekt bez tytułu (67)
undefined

Źródło: Darius Dzinnik / 500px, Getty Images

Kiszone ogórki i śledzie

Marynowane śledzie w najróżniejszych przyprawach i składnikach są dla nas świąteczną i imprezową codziennością. Dla obcokrajowców ten lekko kwaśny i bardzo słony smak sprawia jednak ogromne kłopoty.

Projekt bez tytułu (68)
undefined

Źródło: bonchan, Getty Images

Natychmiast po otwarciu słoika kiszonych ogórków, na twarzach nieprzyzwyczajonych osób widać niesmak. Charakterystyczny zapach przynosi na myśl zepsucie, co wywołuje blokadę przez zjedzeniem kiszeniaków.

Projekt bez tytułu (65)
undefined

Źródło: MariusLtu, Getty Images

Najcięższe do zaakceptowania zupy

W zestawieniu nie mogło zabraknąć flaków, czyli zupy wykonanej z wołowego żołądka. Choć sama w sobie smakuje i pachnie wybornie, tak wizja zjedzenia flaków przez ludzi spoza Polski, jest dla nich zbyt wielka.

Projekt bez tytułu (66)
undefined

Źródło: Dar1930, Getty Images)

Jeśli chcesz poznać więcej ciekawostek, zajrzyj do innych naszych newsów. W tym artykule opisujemy słowa premiera Mateusza Morawieckiego, który nakłania do kupowania określonych produktów. Ten tekst poświęcony został niebywałemu znalezisku, jakie odkryto pod transportem buraków.

Spore kłopoty mają oni również z czerniną, czyli zupą, której nawet Polacy nie do końca tolerują. Wywar doprawiony krwią ma niezachęcający wygląd, a gdy człowiek dowiaduje się, z czego jest wykonana, odwraca się ze skrzywieniem niesmaku.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: popularne.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Adam Moskal

Wydawca serwisu Smakosze. Profesjonalnie kulinariami zajmuję się ponad cztery lata, lecz gotowaniem i pisaniem o jedzeniu interesuję się już od dzieciństwa. W swoich tekstach staram się zawrzeć najważniejsze informacje, które pozwalają ugotować przepyszne potrawy nawet laikom. To w kuchni zdobywam największe doświadczenie, tworząc dania z całego świata — od indyjskiego butter chicken, po polską pieczoną kaczkę z jabłkami. Wolny czas poświęcam na pływanie kajakiem po polskich jeziorach oraz odwiedzanie kolejnych ciekawych restauracji.

 

 

 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy