Smakosze.pl Porady Polskie truskawki uchodzą za najlepsze na świecie. Bosacka wyjaśniła dlaczego
TikTok/@katarzyna_bosacka

Polskie truskawki uchodzą za najlepsze na świecie. Bosacka wyjaśniła dlaczego

3 czerwca 2023

Wiele osób czeka na polskie truskawki przez cały rok. Te pyszne, pachnące owoce mają wielu zagorzałych zwolenników. W jaki sposób je wybierać? I dlaczego są uważane za najlepsze na świecie? To wszystko wyjaśnia Katarzyna Bosacka w swoim nagraniu.

Polskie truskawki są najlepsze na świecie!

Powoli rusza sezon na truskawki. Wielu z nas przez cały rok czeka na te pyszne, czerwone owoce, najlepiej z polskich plantacji. Do wyboru mamy np. truskawki kaszubskie, które słyną ze słodkiego smaku i przez wiele osób uważane są za najlepsze w kraju.

Katarzyna Bosacka, której zdjęcia pochodzą z jej kanału katarzyna_bosacka na TikToku, zaznacza, że na Kaszubach występuje duża różnica temperatur między dniem, a nocą. To właśnie ona wpływa w dużym stopniu na smak truskawek. Są one słodkie i kwaskowe jednocześnie, a więc pełne smaku. Generalnie truskawki z chłodniejszych regionów są o wiele smaczniejsze, niż np. pochodzące ze strefy śródziemnomorskiej.

Warto pamiętać, że polskie truskawki gruntowe trafią do sklepów w drugiej połowie czerwca. Aktualnie możemy kupić owoce z upraw pod osłonami. Są one jeszcze dość drogie.

Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywisty

Kilka słów Bosackiej na temat truskawek

Katarzyna Bosacka podkreśla, że truskawki szklarniowe są smaczne, ale nie pachną tak intensywnie, jak te gruntowe. Natomiast truskawki, które znajdziemy w sklepach w kwietniu i w maju pochodzą z Hiszpanii, Grecji i Cypru . Dlatego przed zakupem warto sprawdzać kraj pochodzenia na opakowaniach owoców.

Dodatkowo należy zwrócić też uwagę na szypułkę. Jeśli jest ona zwiędnięta i “wymęczona”, oznacza to, że owoce mają za sobą naprawdę długą drogę. Może warto uzbroić się w cierpliwość i zaczekać na pyszne polskie, gruntowe truskawki. Te smakują najlepiej na świecie.

Truskawki są zdrowe i pyszne

Truskawki powstały w wyniku skrzyżowania dwóch odmian poziomek - wirginijskiej i chilijskiej. Prawdopodobnie to zasługa botaników z Wersalu, którzy tego smacznego dzieła dokonali w XVIII wieku. Początkowo jadano je na dworze, potem dopiero trafiły pod strzechy.

Truskawki nie są wybredne i rosną na prawie każdej glebie. Mają delikatną strukturę i dlatego muszą być zbierane ręcznie. Te, które trzymamy w temperaturze pokojowej, są słodsze, niż te z chłodu. Truskawki doskonale wzmacniają nasz organizm, chronią przed anemią, dostarczają witamin z grupy B i witaminy A . Obniżają też zły cholesterol i mają działanie przeciwnowotworowe. Pisaliśmy o usuwaniu szypułek z truskawek. Informowaliśmy też o pierwszych polskich truskawkach.

Źródło: TikTok/@katarzyna_bosacka, wp.pl

Kupisz je nawet po 6,99 zł/kg. Sprawdź, gdzie teraz są najtańsze pomidory
Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy