Smakosze.pl

Canva/gbh007, pixelshot

Dlaczego mistrzowie kuchni dorzucają kapustę do rosołu? Powód jest oczywisty

3 Czerwca 2023

Autor tekstu:

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Większość z nas gotuje rosół na mięsie i warzywach korzeniowych. Jednak warto zastosować trik, który stosują mistrzowi kuchni, ale też i niektóre gospodynie. Różnicę poczujesz od razu. Dorzucone do wywaru liście czy nawet kawałek kapusty, dodadzą zupie przyjemnego wyrazu. 

Sposoby na rosół

Każda pani domu ma swój własny, niepowtarzalny sposób na przyrządzenie rosołu. To jedna z najbardziej ulubionych zup Polaków. Ma działanie rozgrzewające, podaje się ją też podczas przeziębienia i grypy. Zwykle w garnku ląduje marchew, seler, pietruszka, por i cebula. Wiele z nas dodaje również opalaną cebulę. 

Każdy też dodaje różne mięsa, które zapewniają wyjątkowy smak i aromat tej pysznej zupie. Do tego kilka godzin gotowania i rosół jest gotowy. Jednak mistrzowie kuchni dodają do niego podczas gotowania trochę kapusty. Zwykle jest to kapusta włoska, ale może być też kawałek kapusty białej, zwłaszcza młodej. Warzywo to doskonale wpływa na smak wywaru. 

Surówka z pora i zielonego jabłka

Żaden majonez i śmietana. Surówka z pora i jabłka zalana tym przysmakiem smakuje najlepiej

CZYTAJ DALEJ

Co daje rosołowi kapusta?

Dodanie kilku liści kapusty wpływa na smak rosołu. Stanie się on bardziej intensywny, lekko orzechowy. Tę pyszną różnicę poczujemy już po dodaniu zaledwie kilku liści. Jednak nie warto się ograniczać. Niektórzy smakosze kapusty dodają nawet pół główki do rosołu.

Warto wypróbować triki mistrzów kuchni i skosztować rosołu w zupełnie nowej odsłonie. Kilka liści sprawi, że znany smak nabierze większej mocy i orzechowej nuty. Kapusta ma też dobroczynne właściwości dla naszego zdrowia. To prawdziwa bomba witaminowa.

Jedz kapustę włoską na zdrowie

Kapusta zawiera mnóstwo kwasu foliowego, który wspiera pracę naszego mózgu. Oprócz niego zawiera całe bogactwo witamin i minerałów. Kapusta jest bogata w witaminę C,E, A, K. Zawiera też żelazo, magnez i miedź.

Jedzenie kapusty doskonale wpływa na naszą skórę, leczy trądzik i egzemy, a także oparzenia oraz odmrożenia. Antyoksydanty zawarte w kapuście włoskiej skutecznie hamują procesy starzenia i chronią przed nowotworami. Warto jeść to warzywo i dodawać je do rosołu, będzie pysznie. Pisaliśmy o rosole Małgorzaty Rozenek. Podawaliśmy też przepis na rosół Ewy Wachowicz.

 

undefined
canva/Olesia Shadrina
ciasto bez pieczenia z kaszy manny

Kiedyś kochali ją wszyscy, dziś niewielu pamięta. Kultowa Stefanka bez pieczenia

CZYTAJ DALEJ
kotlety schabowe

Nikt już nie moczy schabowych w mleku. Ten patent jest 1000 razy lepszy

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Ta roślina zbija cholesterol i wspomaga dobry sen. Większość Polaków nie ma pojęcia o jej istnieniu
Czytaj więcej >

Porady

Moja mama nie hartuje śmietany chochlą gorącej zupy. Ma znacznie lepszy sposób, danie nigdy się nie warzy
Czytaj więcej >

Porady

Moja babcia zawsze wrzucała orzechy włoskie do wrzątku. Powód jest bardzo ważny, mało kto ma pojęcie
Czytaj więcej >

Porady

Weź 2 widelce i wbij w kurczaka. Dlaczego nikt wcześniej nie pokazał mi tej sztuczki?
Czytaj więcej >

Porady

Wekujesz słoiki w ten sposób? Zapomnij, zaprzyjaźniona kucharka pokazała mi 100 razy lepszy sposób
Czytaj więcej >

Porady

Weź wykałaczkę i wetknij między pokrywkę a garnek. Zawsze tak robię podczas gotowania makaronu
Czytaj więcej >
Katarzyna Rachańska-Płaczek

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >