Smakosze.pl Przepisy Pomorska wersja gołąbków zachwyca smakiem. Kluczowy jest miks 2 składników
canva/ freeskyline

Pomorska wersja gołąbków zachwyca smakiem. Kluczowy jest miks 2 składników

23 lipca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na obiad w upalne dni? Przygotuj pomorski przysmak, czyli jarskie gołąbki z kaszą pęczak i suszonymi grzybami. Gołąbki są bardzo aromatyczne, smaczne, a ich przygotowanie zajmie Ci niewiele czasu.

Pomorska wersja gołąbków zachwyci każdego swoim smakiem. Gołąbki są niezwykle delikatne, ale i bardzo aromatyczne. Są również o wiele lżejsze od tradycyjnych gołąbków z mięsem mielonym i ryżem. Gołąbki podajmy z sosem pieczarkowym, będzie pysznie.

Do jarskich gołąbków wykorzystaj swoje ulubione grzyby suszone. Grzyby koniecznie namocz w niewielkiej ilości zimnej wody i odstaw na całą noc , aby zmiękły, następnie podgotuj je w dniu robienia całej potrawy.

Nie wylewaj również wody po moczeniu grzybów, przyda się do pieczenia gołąbków. Bulion wymieszaj z wodą, podlej gołąbki i piecz w zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez około godzinę, a stworzysz wyśmienite, aromatyczne i lekkie danie dla całej rodziny.

Jarskie gołąbki z Pomorza. Sekretem jest kasza pęczak i suszone grzyby

Składniki:

  • główka kapusty białej lub holenderskiej

  • 3 woreczki kaszy pęczak

  • 1,5 szklanki bulionu warzywnego

  • natka pietruszki

  • duża cebula

  • 60 g suszonych grzybów

  • sól, pieprz

  • szczypta majeranku

  • 2 łyżki masła

Jak zrobić pomorski przysmak, czyli jarskie gołąbki?

Grzyby zalej 120 ml wody i odstaw na całą noc, następnego dnia grzyby posiekaj drobno i gotuj do miękkości, nie wylewaj wody po namaczaniu grzybów.

Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź. Na większej patelni zeszklij na maśle posiekaną drobno cebulę, następnie dodaj suszone grzyby i posiekaną natkę pietruszki, smaż chwilę.

Na patelnię przełóż kaszę, wszystko razem dokładnie wymieszaj, smażąc na wolnym ogniu. Składniki dopraw majerankiem, solą i pieprzem . Sparz kapustę- tu poznasz błyskawiczny sposób na sparzenie kapusty bez gotowania.

Na wysuszone, sprężyste liście wykładaj farsz, zawiń i ułóż łączeniem do dołu w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem lub olejem. Bulion połącz z wodą po moczeniu grzybów i wlej do naczynia żaroodpornego.

Gołąbki wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz około godzinę pod przykryciem. Na kilka minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywę, aby kapusta lekko się przyrumieniła.

Gołąbki możesz podać bez sosu, możesz zagęścić wywar śmietaną i mąką. Do gołąbków doskonale sprawdzi się również domowy sos pieczarkowy , smacznego.

Jarskie gołąbki z sosem pieczarkowym
canva/wjarek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: .gotujmy

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy