Pomorska wersja gołąbków zachwyca smakiem. Kluczowy jest miks 2 składników
Pomysł na obiad w upalne dni? Przygotuj pomorski przysmak, czyli jarskie gołąbki z kaszą pęczak i suszonymi grzybami. Gołąbki są bardzo aromatyczne, smaczne, a ich przygotowanie zajmie Ci niewiele czasu.
Pomorska wersja gołąbków zachwyci każdego swoim smakiem. Gołąbki są niezwykle delikatne, ale i bardzo aromatyczne. Są również o wiele lżejsze od tradycyjnych gołąbków z mięsem mielonym i ryżem. Gołąbki podajmy z sosem pieczarkowym, będzie pysznie.
Do jarskich gołąbków wykorzystaj swoje ulubione grzyby suszone. Grzyby koniecznie namocz w niewielkiej ilości zimnej wody i odstaw na całą noc , aby zmiękły, następnie podgotuj je w dniu robienia całej potrawy.
Nie wylewaj również wody po moczeniu grzybów, przyda się do pieczenia gołąbków. Bulion wymieszaj z wodą, podlej gołąbki i piecz w zamkniętym naczyniu żaroodpornym przez około godzinę, a stworzysz wyśmienite, aromatyczne i lekkie danie dla całej rodziny.
Jarskie gołąbki z Pomorza. Sekretem jest kasza pęczak i suszone grzyby
Składniki:
-
główka kapusty białej lub holenderskiej
-
3 woreczki kaszy pęczak
-
1,5 szklanki bulionu warzywnego
-
natka pietruszki
-
duża cebula
-
60 g suszonych grzybów
-
sól, pieprz
-
szczypta majeranku
-
2 łyżki masła
Jak zrobić pomorski przysmak, czyli jarskie gołąbki?
Grzyby zalej 120 ml wody i odstaw na całą noc, następnego dnia grzyby posiekaj drobno i gotuj do miękkości, nie wylewaj wody po namaczaniu grzybów.
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu, odcedź. Na większej patelni zeszklij na maśle posiekaną drobno cebulę, następnie dodaj suszone grzyby i posiekaną natkę pietruszki, smaż chwilę.
Na patelnię przełóż kaszę, wszystko razem dokładnie wymieszaj, smażąc na wolnym ogniu. Składniki dopraw majerankiem, solą i pieprzem . Sparz kapustę- tu poznasz błyskawiczny sposób na sparzenie kapusty bez gotowania.
Na wysuszone, sprężyste liście wykładaj farsz, zawiń i ułóż łączeniem do dołu w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym masłem lub olejem. Bulion połącz z wodą po moczeniu grzybów i wlej do naczynia żaroodpornego.
Gołąbki wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika, piecz około godzinę pod przykryciem. Na kilka minut przed końcem pieczenia zdejmij pokrywę, aby kapusta lekko się przyrumieniła.
Gołąbki możesz podać bez sosu, możesz zagęścić wywar śmietaną i mąką. Do gołąbków doskonale sprawdzi się również domowy sos pieczarkowy , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Soczyste kotlety schabowe w musztardzie i ketchupie. Pokochasz je od pierwszego kęsa
-
Prosty przepis na puszysty biszkopt od Tomasza Strzelczyka. Zawsze pamiętaj o 1 zasadzie
Źródło: .gotujmy