Smakosze.pl
Szybki sposób na parzenie liści kapusty na gołąbki. Nie ma łatwiejszego

canva/Naked King

Szybki sposób na parzenie liści kapusty na gołąbki. Nie ma łatwiejszego

23 Maja 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Jak szybko sparzyć liście kapusty na gołąbki? Jeśli masz w domu mikrofalówkę, przy jej pomocy liście będą doskonale miękkie i elastyczne po kilkunastu minutach- szybko i bez gotowania. Poznaj szybki sposób na parzenie liście kapusty na gołąbki.

Gołąbki przygotujemy na wiele sposobów: z mięsem, kaszą, ryżem, grzybami, warzywami, z sosem pomidorowym, pieczarkowym. Każde danie, niezależnie od farszu i sosu, z jakim je podajemy, jest przepyszne, o ile liście kapusty są miękkie i elastyczne.

Niezwykły rosół Ewy Wachowicz bez mięsa

Niezwykły rosół Ewy Wachowicz bez mięsa. Najważniejszym składnikiem są obierki ziemniaków

CZYTAJ DALEJ

Wiele osób rezygnuje z przygotowywania gołąbków właśnie ze względu na kłopotliwą kapustę, której sparzenie wymaga czasu, a i tak nie zawsze będzie idealnie miękka. Istnieje jednak prosty trik, dzięki któremu liście zawsze będą miękkie i elastyczne i to w zaledwie 12 minut.

Jeśli szukasz pomysłu na niezwykły farsz do gołąbków- tu poznasz przepis na podkarpackie gołąbki z ziemniakami, kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym, rozpływają się w ustach i są świetną alternatywą dla mięsnej wersji potrawy.

Jak błyskawicznie sparzyć liście kapusty na gołąbki?

Kapustę obierz z twardych, zewnętrznych liści, następnie całą główkę włóż do mikrofalówki. Ustaw najwyższą moc urządzenia i 12 minut grzania. Po tym czasie sprawdź, czy liście są miękkie.

Jeśli liście są elastyczne i miękkie, to znaczy, że są idealne. Gorącą główkę przełóż do zlewu i polej zimną wodą, aby ją schłodzić. Tak przygotowana kapusta jest już gotowa do zawijania farszu i zrobienia pysznych gołąbków.

Goląbki

Źródło zdjęcia: canva/ zefirchik06

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se.pl

Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

masa na kotlety mielone

Porady

Czy do kotletów mielonych należy dodawać jajka? Odpowiedź nie jest oczywista

Czytaj więcej >
ogórki do kiszenia

Porady

Używasz wody z kranu robiąc ogórki kiszone? 1 błąd i będą do wyrzucenia

Czytaj więcej >

Porady

Jak błyskawicznie obrać czosnek? Mamy świetne patenty

Czytaj więcej >

Porady

Co można zrobić z łupinami orzechów laskowych? Mają wiele zastosowań

Czytaj więcej >
Jak przechowywać fasolkę szparagową?

Porady

Jak przechowywać fasolkę szparagową? 1 sposób sprawi, że będzie dłużej świeża

Czytaj więcej >
Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę?

Porady

Dlaczego babcie wkładały gar z ziemniakami pod pierzynę? Stara metoda była genialna

Czytaj więcej >