Jak szybko sparzyć liście kapusty na gołąbki? Jeśli masz w domu mikrofalówkę, przy jej pomocy liście będą doskonale miękkie i elastyczne po kilkunastu minutach- szybko i bez gotowania. Poznaj szybki sposób na parzenie liście kapusty na gołąbki.
Gołąbki przygotujemy na wiele sposobów: z mięsem, kaszą, ryżem, grzybami, warzywami, z sosem pomidorowym, pieczarkowym. Każde danie, niezależnie od farszu i sosu, z jakim je podajemy, jest przepyszne, o ile liście kapusty są miękkie i elastyczne.
Niezwykły rosół Ewy Wachowicz bez mięsa. Najważniejszym składnikiem są obierki ziemniaków
CZYTAJ DALEJWiele osób rezygnuje z przygotowywania gołąbków właśnie ze względu na kłopotliwą kapustę, której sparzenie wymaga czasu, a i tak nie zawsze będzie idealnie miękka. Istnieje jednak prosty trik, dzięki któremu liście zawsze będą miękkie i elastyczne i to w zaledwie 12 minut.
Jeśli szukasz pomysłu na niezwykły farsz do gołąbków- tu poznasz przepis na podkarpackie gołąbki z ziemniakami, kaszą gryczaną i sosem pieczarkowym, rozpływają się w ustach i są świetną alternatywą dla mięsnej wersji potrawy.
Jak błyskawicznie sparzyć liście kapusty na gołąbki?
Kapustę obierz z twardych, zewnętrznych liści, następnie całą główkę włóż do mikrofalówki. Ustaw najwyższą moc urządzenia i 12 minut grzania. Po tym czasie sprawdź, czy liście są miękkie.
Jeśli liście są elastyczne i miękkie, to znaczy, że są idealne. Gorącą główkę przełóż do zlewu i polej zimną wodą, aby ją schłodzić. Tak przygotowana kapusta jest już gotowa do zawijania farszu i zrobienia pysznych gołąbków.
Źródło zdjęcia: canva/ zefirchik06
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosty patent na pyszne domowe kabanosy. Lepsze niż ze sklepu
Którą stroną tłuczka najlepiej rozbijać mięso? Wyjaśniamy czym się różnią
Prosty sposób na jajka na miękko. Już zawsze ugotujesz je idealnie
Źródło: beszamel.se.pl