Pomysł na tani obiad - Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i sosem pomidorowym
Przygotowanie zapiekanki to idealny pomysł na tani obiad. Co prawda wymaga nieco pracy, lecz dania wystarczy dla całej rodziny. Specjał na bazie ziemniaków, który dziś wam proponujemy, łączy sycące warzywo ze smakowitym sosem pomidorowym i mięsem mielonym, dzięki czemu posiłek staje się jeszcze bardziej pożywny. Jest przy tym niedrogi. Spróbujcie koniecznie — bliskim na pewno się spodoba.
Zapiekanki polecaliśmy wam już niejednokrotnie. Smakowity specjał z dodatkiem szpinaku czy kompozycja na bazie soczewicy z pewnością znalazły wielu fanów. Sycące i niedrogie danie z ziemniakami, mięsem mielonym i serem ma szanse dołączyć do tego grona. Zróbcie je przy najbliższej okazji, a z pewnością miło zaskoczycie całą rodzinę. Pomysł na tani obiad zachwyci każdego.
Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Składniki na zapiekankę:
-
7-8 średnich ziemniaków
-
600 g mięsa mielonego od szynki
-
150 g ulubionego sera żółtego
-
1 duża cebula
-
3 ząbki czosnku
-
4 łyżki oleju rzepakowego
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Składniki na sos pomidorowy:
-
3 czubate łyżki przecieru pomidorowego
-
600 ml gorącej wody
-
1 średnia cebula
-
2 łyżki oleju rzepakowego
-
2 płaskie łyżki mąki pszennej
-
4 czubate łyżki śmietany 18%
-
1 łyżeczka cukru
-
1 łyżeczka ziół prowansalskich
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie sosu pomidorowego:
Tani obiad nie powinien sprawić nikomu większych problemów podczas przygotowań. Na początku zaczynamy od sosu. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i szklimy na nim warzywo. Wlewamy wodę i gotujemy przez 2 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy.
Starannie łączymy go z pozostałymi składnikami. Mąkę mieszamy ze śmietaną, zabielamy nią sos. Całość gotujemy jeszcze przez 3 minuty, na koniec doprawiając sos.
Przygotowanie zapiekanki ziemniaczanej:
Ziemniaki obieramy i myjemy. Gotujemy je w osolonej wodzie do czasu, aż będą półtwarde. Studzimy je. Obraną cebulę siekamy i podsmażamy na dobrze rozgrzanym oleju. Gdy się zeszkli, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę podgrzewamy.
Porcjami wrzucamy mięso mielone i rumienimy je. Na koniec zawartość patelni doprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Układanie zapiekanki rozpoczynamy od pokrojenia ziemniaków w półcentymetrowe plastry.
Wypełniamy nimi dno natłuszczonego naczynia. Warzywo oprószamy pieprzem i wykładamy na nie połowę mięsnego farszu. Dodajemy po połowie porcji sosu pomidorowego i startego sera.
Całość przykrywamy kolejną warstwą ziemniaków i powtarzamy wspomniane wcześniej kroki, zużywając wszystkie produkty. Zapiekankę ziemniaczaną pieczemy około godziny bez przykrycia. Podajemy z ulubioną surówką. Smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/MSPhotographic
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: przyslijprzepis