Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapiekanka inna niż wszystkie. Główny składnik - soczewica

Zapiekanka inna niż wszystkie. Główny składnik - soczewica

Zapiekanka inna niż wszystkie. Główny składnik - soczewica
canva/lleerogers

Szukacie szybkiego, smacznego i jednocześnie sycącego dania na obiad dla całej rodziny? Nasz nowy przepis na pyszną zapiekankę z soczewicą z pewnością przypadnie wam do gustu. Wyjątkowa kompozycja warzyw i przypraw, którą podać możecie w dwóch wariantach, z pewnością skradnie wasze serca.

Inspirowana indyjską potrawą biryani zapiekanka z soczewicą to miła odmiana od klasycznych specjałów z ziemniakami lub makaronem. Zdrowe i smaczne warzywne połączenie posmakuje każdemu, kto go spróbuje. Z naszymi wskazówkami zapiekankę przygotujecie zarówno w wersji mięsnej, jak i wegańskiej. Spróbujecie?

Przepis na aromatyczną zapiekankę z soczewicą

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z indyka

  • 2 łyżki oliwy

  • pół średniej cebuli

  • 3 ząbki czosnku

  • 1/3 pora

  • 2 średnie marchewki

  • 1 niewielka pietruszka

  • 3 szklanki wrzątku

  • 200 g ryżu długoziarnistego

  • 1 szklanka czerwonej soczewicy

  • 1 puszka pomidorów

  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku

  • pół łyżeczki ostrej papryki

  • 1 łyżeczka mielonej kolendry

  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego

  • 1 i 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • natka pietruszki lub świeża kolendra do podania

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa obieramy i myjemy. Cebulę siekamy, marchewkę i pietruszkę kroimy w plasterki, a pora w półplasterki. W dużym garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i podsmażamy a niej cebulę oraz pora.

Pod koniec smażenia wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Warzywa przesuwamy na bok, uzupełniamy tłuszcz na patelni i obsmażamy mięso. W międzyczasie wsypujemy przyprawy, czyli słodką i ostrą paprykę, mieloną kolendrę, kmin rzymski oraz koper włoski. Całość doprawiamy solą i pieprzem.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Składniki w garnku mieszamy. Dodajemy do nich marchewkę oraz pietruszkę i smażymy wszystko około 5 minut, co chwilę mieszając. Wlewamy wrzątek i gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Wsypujemy ryż i opłukaną czerwoną soczewicę.

Zagotowujemy zawartość garnka, a następnie dodajemy pomidory z puszki. Ponownie doprowadzamy danie do wrzenia, a następnie przykrywamy garnek pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy je do piekarnika na 20 minut.

Po tym czasie garnek wyjmujemy i pozostawiamy potrawę pod przykryciem jeszcze przez 5 minut. Następnie otwieramy naczynie i podajemy danie. Najlepiej smakuje posypane świeżą kolendrą lub posiekaną natką pietruszki.

Wskazówki:

  • W wersji wegańskiej mięso zastąpić można pokruszonym tofu naturalnym lub wędzonym. Przygotowujemy dokładnie tak samo jak mięso.

  • Innym zamiennikiem mięsa będzie granulat sojowy. Jeśli się na niego zdecydujemy, etap podsmażania pomijamy, a granulat namaczamy przez kwadrans w wodzie lub bulionie. Do garnka dodajemy go wraz z pomidorami.

  • Wasz garnek nie nadaje się do umieszczenia w piekarniku? Żaden problem. Wykorzystajcie naczynie żaroodporne z pokrywkę i też się uda.

  • Jeżeli pomidory z puszki są kwaśne, warto dodać do potrawy trochę cukru lub innego słodzika. Zbalansuje on nieprzyjemny smak warzywa.

Sycąca i pyszna czerwona soczewica
Sycąca i pyszna czerwona soczewica

Źródło zdjęcia: canva/pixelshot Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram