Smakosze.pl
Makaron z pesto z liści rzodkiewki

canva/aerogondo

Makaron z pesto z liści rzodkiewki. Nic się nie zmarnuje

10 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Liście rzodkiewki bardzo często wyrzucamy, swoją uwagę koncentrując na smakowitym korzeniu. Tymczasem lekko kłujące zielone fragmenty warzywa mogą stanowić bazę do aromatycznego i pełnego smaku pesto, które idealnie smakuje z ciepłym makaronem i odrobiną sera. Koniecznie spróbujcie.

Rzodkiewka jest smakowitym warzywem, które często trafia na kanapki czy do mizerii. Niektórzy też kiszą te piękne, nieco pikantne korzenie. Większość z nas natomiast wyrzuca liście, nierzadko już przy zakupie zostawiając je u sprzedawcy. Tymczasem jest to doskonały materiał na prosty i łatwy w przygotowaniu posiłek. Wystarczy dodać kilka produktów, które i tak pewnie macie w kuchni.

Kawa

O jakiej porze najlepiej pić kawę? Odpowiedź może zaskoczyć

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyśmienity makaron z pesto z liśćmi rzodkiewki

Składniki:

  • spora garść liści rzodkiewki

  • 1 duży ząbek czosnku

  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek

  • 1 łyżka orzeszków pinii

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 2 garście suchego, ulubionego makaronu

  • ulubiony ser żółty

Przygotowanie makaronu z pesto z liści rzodkiewki:

Makaron przyrządzamy według instrukcji w wersji al dente. W międzyczasie w wysokim pojemniku blendujemy umyte liście rzodkiewki, pozbawiony łupiny czosnek orzechy pinii oraz sól.

Pesto łączymy z ciepłym makaronem, a następnie całość przenosimy na talerze. Wierzch posypujemy startym serem i podajemy. Smacznego.

Wskazówki dotyczące przyrządzania pesto z liści rzodkiewki:

  • Oryginalnie pesto jest warzywnym sosem zawierającym ser. Możemy zatem pokusić się o zblendowanie nabiału wraz z liśćmi. Jeśli się na to zdecydujemy, dodajmy do masy nieco soku z cytryny, wody lub ciut więcej oleju. Masa wyjdzie bardziej kremowa.

  • Wegańską wersję makaronu uzyskamy, posypując go nieaktywnymi płatkami drożdżowymi. Mają przyjemny serowy posmak.

  • Makaron z pesto z liśćmi rzodkiewki można też podać z dodatkiem innych warzyw. Świetnie pasują tutaj świeże pomidory malinowe.

  • W wersji budżetowej tego pesto orzeszki pinii można zastąpić innym chrupiącym dodatkiem. Sprawdzą się orzechy włoskie, a także pestki słonecznika lub dyni.

Liście rzodkiewki można wykorzystać do przyrządzenia pesto

Liście rzodkiewki można wykorzystać do przyrządzenia pesto

Źródło zdjęcia: canva/Stitchik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: lekkibrzusio.blogspot

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kotlety schabowe z czosnkiem

Przepisy

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem

Czytaj więcej >

Przepisy

Chrupiące nuggetsy jak z McDonalds. Prosty przepis na uwielbiane danie

Czytaj więcej >

Przepisy

Najlepsza surówka z pomidorów. Idealnie sprawdzi się na grilla i letni obiad

Czytaj więcej >
Zupa kalafiorowa Karola Okrasy - nietypowy składnik

Przepisy

Niebywałe, co Okrasa dodaje do zupy kalafiorowej. Aż trudno uwierzyć, dodatki robią wrażenie

Czytaj więcej >
Monika Richardson ma doskonały patent na młodą kapustę

Przepisy

Monika Richardson ma doskonały patent na młodą kapustę. 3 składniki, kilka chwil i gotowe

Czytaj więcej >
Babciny przepis na idealne racuchy

Przepisy

Babcia podała przepis na idealne racuchy. Żaden kefir i maślanka - inny składnik działa cuda

Czytaj więcej >