Smakosze.pl Przepisy Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i cebulą
canva/mikafotostok

Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i cebulą

24 czerwca 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Pomysł na smaczny i tani obiad? Przygotuj zapiekankę ziemniaczaną z pieczarkami i cebulą. Składniki zapieczone pod pierzynką z żółtego sera i sosu śmietanowo- jajecznego smakują wyśmienicie, a zapiekankę przygotujesz za grosze.

Zapiekanki to rewelacyjne dania dla całej rodziny. Niezależnie od tego, czy przygotujemy je w wersji wegetariańskiej, czy mięsnej, za każdym razem wyjdą wspaniale i wszyscy zjedzą je ze smakiem. Zapiekanka ziemniaczana jest jedną z lepszych potraw tego typu.

Zapiekankę ziemniaczaną koniecznie przygotujmy z młodych ziemniaków. Podgotujmy je w mundurkach, dzięki czemu zyskają jeszcze lepszy smak. Ziemniaki nie mogą być rozgotowane i zbyt miękkie, ponieważ pokruszą w zapiekance i zepsują cały efekt.

Zapiekanka będzie gotowa po około 30 minutach pieczenia i błyskawicznie zniknie z talerzy. Całe danie nie przekroczy budżetu 20 zł, więc to naprawdę tani obiad dla 4-5 osób. Zapiekanka jest również świetnym pomysłem na potrawę w upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie dania.

Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z pieczarkami i cebulą

Składniki na 4-5 porcji:

  • 1 kg młodych ziemniaków

  • 500 g pieczarek

  • 2 cebule

  • kostka żółtego sera

  • płaska łyżeczka suszonego oregano

  • pół pęczka natki pietruszki

  • sól, pieprz do smaku

  • 2 jajka

  • 300 ml kwaśnej śmietany

  • łyżka masła + masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego

Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?

Ziemniaki wyszoruj i podgotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut od momentu wrzenia, następnie ostudź je, obierz ze skóry i pokrój w talarki, zetrzyj na tarce ser.

Na maśle zeszklij drobno posiekane cebule, dodaj do nich pokrojone pieczarki i smaż na wolnym ogniu przez kilka minut. Do potrawki dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem.

Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, nastaw piekarnik na 180 stopni C, śmietanę wymieszaj z jajkami. Na dno naczynia poukładaj ziemniaki, wyłóż połowę grzybów i cebuli, ponownie poukładaj plastry ziemniaków.

Na ziemniaki wyłóż resztę pieczarek i na górę ziemniaki. Całość oprósz suszonym oregano, serem żółtym i zalej śmietaną z rozmąconymi jajkami. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 35- 40 minut , smacznego.

Jeśli masz ochotę na równie smaczny i tani obiad- tu poznasz przepis na placki litewskie z ziemniakami i mięsem mielonym, błyskawicznie znikają z talerzy.

Zapiekanka ziemniaczana i składniki
canva/minadezhda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przeslijprzepis.pl

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy