Smakosze.pl
Obłędna jajecznica na śmietanie ze szczypiorkiem. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej

canva/arfo

Obłędna jajecznica na śmietanie ze szczypiorkiem. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej

24 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Udostępnij:

Jajecznica na śmietanie ze szczypiorkiem jest idealnym rozpoczęciem dnia. Jest lekka i niezwykle puszysta. Jeśli raz jej spróbujesz, to już nigdy nie zrobisz jajecznicy na maśle. Poznaj przepis na śniadanie mistrzów, czyli jajecznicę na śmietanie z dodatkiem siekanego szczypiorku.

Jajecznica na śmietanie to stary, sprawdzony sposób na najsmaczniejsze jajka na śniadanie. Nie jest potrzebne masło i inne dodatki, wystarczy, że śmietanę podsmażymy na patelni, dodamy jajka, sól, szczypiorek i mamy posiłek, który posmakuje każdemu.

siostra Anastazja, ryba zapiekana z warzywami

Siostra Anastazja zapieka rybę w jarzynach. Cudowny, wykwinty obiad na piątek

CZYTAJ DALEJ

Tak przygotowana jajecznica jest lekka i puszysta. Jajecznica na śmietanie smaży się równomiernie, nie jest za mocno ścięta, jest idealna. Do takiego śniadania podajmy świeży chleb i mocną kawę lub kawę zbożową, a zastrzyk energii i dobrego humoru mamy gwarantowany.

Nigdy nie wbijajmy jajek prosto na patelnię. Jajka najbezpieczniej wbijać do osobnego naczynia, ponieważ wtedy o wiele szybciej pozbędziemy się kawałków skorupek. Któreś jajko może okazać się zepsute lub stare, a wbicie go na patelnię zniszczy nam całe danie.

Przepis na jajecznicę na śmietanie

Składniki na 2 porcje:

  • 6 jajek

  • 4 łyżki śmietany 18%

  • szczypiorek

  • sól do smaku

Jak zrobić jajecznicę na śmietanie?

Jajka umyj, sparz, wbij do miseczki i rozbełtaj. Na rozgrzaną patelnię włóż śmietanę i smaż na kilka minut na wolnym ogniu, co jakiś czas mieszając.

Dodaj jajka, całość oprósz solą i smaż, aż otrzymasz puszystą jajecznicę. Danie w razie potrzeby dopraw solą do smaku, oprósz solidnie posiekanym szczypiorkiem i podaj, smacznego.

Jajecznicę możemy przygotować na wiele sposobów- jajecznica z w stylu włoskim z dodatkiem parmezanu i oregano smakuje wyśmienicie.

Jajecznica na śmietanie

canva/PeteerS

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: cafebabilon.pl



Magdalena PataczAutor

Redaktor Magdalena Patacz

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >

Przepisy

Dlaczego ogórki kiszone mimo dodania chrzanu, czosnku i koperku źle się kiszą? Znamy odpowiedź

Czytaj więcej >
policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >