Smakosze.pl Przepisy Posiekaj kapustę i dodaj do niej 2 jajka. Nie ma lepszego pomysłu na obiad
YouTube/@Przepisy od Katarzyny

Posiekaj kapustę i dodaj do niej 2 jajka. Nie ma lepszego pomysłu na obiad

2 lutego 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Posiekaj kapustę i zrób pyszny obiad. Nikt ci nie uwierzy, z czego go zrobiłaś.  Sprawdź jak zrobić ten pyszny obiad z kapusty.

Kapusta nie taka pusta

Czytasz i nie dowierzasz własnym oczom. Jak to obiad będzie zrobiony z kapusty? Przecież z niej robi się surówkę, dodatek, a nie danie główne. Tym razem zrobimy wszystko inaczej. Kapusta zagra w tym wypadku jako pierwsze skrzypce i będzie smakować wybornie.

Przepis odkryłem, kiedy szukałem, co można zrobić z tego warzywa. Na początku się zdziwiłem, ale postanowiłem zaryzykować. Opłaciło się. Bardzo często robię to danie, bo smak jest rewelacyjny, a kapusta chrupie.

posiekana kapusta.jpg
Canva/@akulikovskaya
Rozgniatam herbatniki i błyskawicznie robię z nich pyszne ciasteczka czekoladowe. Wyglądają jak z cukierni

Co z tego wyjdzie?

Jest to przepis na placka z kapusty. Brzmi bardzo specyficznie, ale warto je zrobić. Szczególnie kiedy nie masz zbyt wiele czasu na obiad. Ten zrobisz w 20 minut. Sprawdź, czy masz wszystkie składniki i zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Przepisy od Katarzyny, skąd pochodzą zdjęcia w tym artykule.

Składniki:

  • ½ główki kapusty białej
  • 2 jajka
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 10 g sezamu
  • 80 g żółtego sera w kostce
  • czosnek granulowany
  • pieprz
  • sól

Przepis na placki z kapusty

Zacznij od umycia kapusty. Połówkę posiekaj na cienkie paski . Przesyp je domu miski. Posól i dokładnie wymieszaj . Wbij jajka. Dopraw solą, pieprzem oraz czosnkiem. Dokładnie wymieszaj . Wsyp mąkę kukurydzianą. Ponownie zamieszaj.

Na patelnię wlej odrobinę oliwy. Nie podgrzewaj . Na zimną patelnię przełóż doprawioną kapustę. Rozłóż ją równomiernie i ubij na płaski placek. Wierzch posyp sezamem.

Smaż z dwóch stron pod przykryciem. W tym czasie ser zetrzyj na dużych oczkach tarki . Posyp nim wierzch placka po usmażeniu z dwóch stron i przykryj pokrywką. Placek podgrzewaj jeszcze przez 5 minut na małym ogniu . Szybko i smaczny obiad gotowy. Podawaj ze śmietaną lub ulubionym sosem. Sprawdź, jaką rybę warto jeść oraz jak zrobić zupę, z którą się chudnie .

układanie kapusty na patelni.jpg
YouTube/@Przepisy od Katarzyny
Pyszna i zdrowa zupa, która dosłownie spala tłuszcz. Kilogramy same po niej lecą
Siostra Aniela zawstydziła cukierników. Jej przepis na faworki to mistrzostwo
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy