Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rozgniatam herbatniki i błyskawicznie robię z nich pyszne ciasteczka czekoladowe. Wyglądają jak z cukierni
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 02.02.2024 15:57

Rozgniatam herbatniki i błyskawicznie robię z nich pyszne ciasteczka czekoladowe. Wyglądają jak z cukierni

kuleczki oreo
youtube.com/@5MinutesCraftRecycle

Trufle Oreo to zaskakująca odpowiedź na zaskakującą wizytę gości. Wystarczy kilka minut, by niepozorne opakowanie ciasteczek zmienić w doskonały deser o uroku domowej przekąski.

Ciasteczka bez pieczenia

Szybkie wyroby cukiernicze bez pieczenia to osobna kategoria sztuki kulinarnej. Ten przepis pozwala stworzyć arcydzieło. Małe ciasteczka ze zblendowanej masy polewamy czekoladą i już po kilku minutach mamy efektowny deser, który niezwykle cieszy oczy, a także podniebienia.

Dodatkowym atutem tego przepisu jest fakt, że składa się on właściwie z czterech składników, które zawsze łatwo znaleźć albo w spiżarni, albo w najbliższym sklepie. Do składników tych należy masło orzechowe, które jest bodaj najzdrowszym źródłem tłuszczów niezbędnych człowiekowi.

masa na oreo ciastka
fot. youtube.com/@5MinutesCraftRecycle
Pyszna i zdrowa zupa, która dosłownie spala tłuszcz. Kilogramy same po niej lecą

Kuleczki oreo

Ilustracje do tego przepisu zaczerpnęliśmy z kanału 5 Minutes Crafts Recycle, którego autorzy proponują użycie posypki z kolorowych wiórków. Warto pamiętać, że przepis nie ogranicza się do tej możliwości. W sklepach mamy dziś zatrzęsienie dekoracji tortowych w rozmaitych kolorach i kształtach. Możemy też sięgnąć po lukrowe pisaki i z dekorowania uczynić zabawę z dziećmi. 

Do wykończenia można użyć rozpuszczalnej polewy, która zastyga na twardo lub płynnej, sprzedawanej w butelkach. Efekt w każdym wypadku będzie nieco inny, ale w obu – doskonały.

Składniki

  • 1 opakowanie ciastek Oreo
  • ¾ szklanki śmietany kremówki
  • 2-3 łyżki masła orzechowego
  • Polewa czekoladowa
  • Posypka cukrowa do dekoracji

Przygotowujemy kuleczki

Pokruszone ciastka wysypujemy do dużej miski. Dodajemy masło orzechowe i zalewamy śmietaną kremówką. Blendujemy całość na jednolitą masę, z której będzie można formować kulki. Jeśli będzie zbyt gęsta, dolewamy śmietany, jeśli zbyt gęsta – dodajemy trochę masła orzechowego.

Z masy formujemy kulki podobnie, jak robi się to z kluskami. Kulki układamy na kratce, a następnie polewamy i dekorujemy. Czekamy, aż polewa na naszych ciasteczkach zastygnie i podajemy.

Wypróbuj też przepisy na bananowe ciasto bez pieczenia i deser z galaretki i pianki śmietankowej

Polewanie ciastek
fot. youtube.com/@5MinutesCraftRecycle