Tania i zdrowa ryba niesłusznie pomijana. Znajdziemy ją nawet w osiedlowym sklepiku
Jedzenie ryby nie musi wiązać się ze sporym wydatkiem. Sprawdź, którą wybrać, aby było zdrowo i tanio. Nasz wybór na pewno cię zaskoczy. To najpopularniejsza z ryb.
Warto jeść ryby
Wielu z nas omija ryby szerokim łukiem. To błąd. Są one niezwykle zdrowe. Zawierają potrzebne dla organizmu kwasy tłuszczowe omega-3. A te jak wiadomo, wspomagają układ krążenia i mają działanie przeciwzapalne. Co z pewnością przyda się w okresie zwiększonej liczby zachorowań.
Ty też możesz przyjmować zwiększoną ilość tych kwasów. Oczywiście ryby w porównaniu do mięsa kosztują znacznie więcej. Istnieje ryba, która nie jest droga, a jednocześnie zawiera wszystkie potrzebne składniki. Dzięki niej poprawisz funkcjonowanie swojego ciała.
Siostra Aniela zawstydziła cukierników. Jej przepis na faworki to mistrzostwoKtóra ryba jest najlepsza?
Można zaryzykować stwierdzenie, że każda z ryb jest najlepsza, bo dostarcza wspomniane kwasy tłuszczowe. Kwestia smaku zależy od tego, co lubimy i jak ryba jest przyrządzana. Tę, którą poznasz za chwilę można, przyrządzić w dowolny sposób.
Najlepszym wyborem będzie makrela. Jest tania, a przede wszystkim łatwo dostępna. Kupisz ją nawet w swoim osiedlowym sklepie. Oprócz kwasu omega-3 zawiera sporo witaminy D. Dzięki temu wzmocnisz swoją odporność oraz obniżysz ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.
Wędzona, na parze, a może z puszki?
Skoro już wiesz jaką rybę wybrać, musisz sobie tylko odpowiedzieć na jedno zasadnicze pytanie. W jakiej postaci ją jeść? Odpowiedź nie jest jednoznaczna, bo w każdej będzie smakować wybornie.
Jednak patrząc z perspektywy zdrowia to najlepiej wybrać surową makrelę. Przyrządzając ją na parze lub w piekarniku bez dodatku tłuszczu otrzymamy zdrowy i niskokaloryczny posiłek.
Dobrym wyborem będzie także wędzona makrela. W tej postaci jest dostępna praktycznie w każdym sklepie, a jak smakuje. Jest jednak pewien problem. Przez wędzenie ryba traci sporą część witamin i zawiera więcej soli. Mimo wszystko dzięki takiej obróbce termicznej wzrasta poziom kwasów omega-3.
Najgorszym wyborem będzie makrela z puszki. Straci prawie wszystkie istotne składniki odżywcze, a zawartość kwasów tłuszczowych znacznie spadnie. Wybór należy do ciebie. Istotne jest jednak, aby włączyć ryby do swojej diety, a w szczególności tą. Nie tylko ze względu na zdrowie i cenę, ale też ze względu na smak. Sprawdź przepis na deser z banana oraz jak ulepszyć smak placków.