Smakosze.pl Przepisy Postne kotlety z kaszy gryczanej i twarogu - Tani i prosty obiad. W sam raz na piątek
canva/daffodilred

Postne kotlety z kaszy gryczanej i twarogu - Tani i prosty obiad. W sam raz na piątek

13 maja 2022

Kotlety zazwyczaj przygotowujemy z mięsa. Gryczany specjał z twarogiem ma szanse zmienić przyzwyczajenia. Prosta i tania potrawa zachwyci smakiem i sprawi, że jeszcze nie raz ją przygotujecie. Jest idealna dla całej rodziny. Koniecznie spróbujcie.

Bezmięsne kotlety z kaszą gryczaną i twarogiem są kolejnym pomysłem na wykorzystanie tego wyśmienitego ziarna. Po gołąbkach mazurskich i tradycyjnym gulaszu czas na nieco inne, równie smaczne połączenie, które ma szanse stać się waszym ulubionym. Danie syci na długo i pasuje do wielu dodatków. Spróbujecie?

Przepis na bezmięsne kotlety z kaszy gryczanej i twarogu

Składniki:

  • 200 g twarogu półtłustego

  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej

  • 1 jajo

  • 1 średnia cebula

  • 4 ząbki czosnku

  • 3 łyżki bułki tartej

  • olej rzepakowy do smażenia

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie:

Kaszę gryczaną płuczemy, gotujemy ją przez 15 minut w osolonym wrzątku. Wody powinno być dwukrotnie więcej niż kaszy, a gotowanie powinno odbywać się pod przykryciem na niewielkim ogniu. Ugotowane ziarno studzimy.

Cebulę oraz czosnek obieramy z łupiny i siekamy . W misce umieszczamy pokruszony twaróg, ostudzoną kaszę, jajo oraz rozdrobnione warzywa. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem. Formujemy z niej owalne kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej.

Na patelni rozgrzewamy porcje oleju i podsmażamy na nim bezmięsny specjał. Gdy będą rumiane, osuszamy z nadmiaru tłuszczu i podajemy. Doskonale smakują z mizerią sałatą z pomidorem i sosem winegret.

Wskazówka: danie można bardzo łatwo zweganizować. Wystarczy zastąpić twaróg wędzonym tofu i wykorzystać kleik z siemienia lnianego zamiast jajka (1 łyżka mielonego siemienia wymieszana z 3 łyżkami wrzątku).

Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu będą wyborne z sosem pomidorowym
Kotlety z kaszy gryczanej i twarogu będą wyborne z sosem pomidorowym

Źródło zdjęcia: canva/Severga

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: doradcasmaku

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy