Postne kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami. W sam raz na piątkowy obiad
Postne kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami są świetnym pomysłem na szybki, lekki, bezmięsny obiad dla całej rodziny. Kotlety przygotujmy z młodych ziemniaków lub z ziemniaków ugotowanych poprzedniego dnia, a całe danie będzie pyszne i błyskawicznie zniknie z talerzy.
Bezmięsny, postny obiad kojarzy nam się głównie z rybą, pierogami z grzybami, pierogami na słodko, zupą jarzynową, czy jajkiem sadzonym. Z warzyw możemy przygotować wiele pysznych dań, między innymi zapiekanki, czy właśnie kotlety ziemniaczane w chrupiącej panierce.
Kotlety ziemniaczane z dodatkiem sera, pieczarek smażonych z cebulką na maśle i świeżą natką pietruszki smakują wyśmienicie. Są pożywne, lekkie, aromatyczne i rewelacyjnie sprawdzą się na szybki obiad dla całej rodziny.
Przepis na kotlety ziemniaczane jest przepisem podstawowym, możemy go również wzbogacić o prażone pestki słonecznika lub dyni, szczypiorek lub suszony tymianek. Kotlety możemy również zrobić z ziemniaków, które zostały nam z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic nam się nie zmarnuje.
Przepis na kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami
Składniki na około 15 kotletów:
-
10 młodych ziemniaków
-
300 g pieczarek
-
natka pietruszki
-
150 g żółtego sera
-
duża cebula
-
jajko
-
3 łyżki mąki pszennej
-
sól, pieprz
-
bułka tarta
-
łyżka masła
-
olej do smażenia
Jak zrobić postne kotlety ziemniaczane z serem i pieczarkami?
Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, następnie dokładnie odparuj i odstaw, żeby ostygły. W tym czasie posiekaj drobno cebulę, pokrój pieczarki i zetrzyj na tarce żółty ser.
Cebulę zeszklij na maśle, dodaj pieczarki, natkę pietruszki, dopraw solą, pieprzem i smaż przez kilka minut, aż woda z grzybów odparuje. Ziemniaki przepuść przez praskę i włóż do miski.
Dodaj przygotowane pieczarki, wbij jajko, dodaj ser i dokładnie wymieszaj. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem, wsyp tyle mąki, aby z masy można było uformować kotlety.
Kotleciki postne obtocz w bułce tartej i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Podaj je z ugotowanymi na parze warzywami, fasolką szparagową z sezamem , mizerią lub lekką surówką z kapusty pekińskiej , smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kotlety schabowe po staropolsku. Dosłownie rozpływają się w ustach
-
Makaron z pesto z awokado. Proste danie idealne na upalne dni
-
Prosty sposób na naleśniki bez jajek. Wychodzą idealnie za każdym razem
Źródło: Smakowite Dania na kanale YouTube