Wyborna fasolka szparagowa z sezamem. Lepszej nie jadłaś
Naszą propozycją na dziś jest wyborna fasolka szparagowa z sezamem. Ręczymy, że lepszej nie jedliście. A gdy jej raz spróbujecie, oniemiejecie z zachwytu i dojdziecie do wniosku, że zasmażka z bułki tartej jest już przeżytkiem. Pamiętajcie też, że w sezamie kryje się nie tylko smak, ale też moc zdrowia.
Fasolka szparagowa jest jednym z tych warzyw, na które czeka się długie miesiące. Choć można ją kupić w wersji mrożonej, to jednak świeża smakuje nadzwyczajnie. Gotowaną można podać do obiadu, ale latem często jemy ją w ramach lekkiego posiłku czy na przekąskę.
Gotowaną fasolkę zwykle polewamy tartą bułką zrumienioną na maśle. Jednak po pierwsze jest to dość kaloryczna i tucząca polewka. Po drugie wielu osobom już się znudziła. Dlatego mamy dla was dobre rozwiązanie — podajcie fasolkę szparagową z aromatyczną polewą z dodatkiem sezamu.
Jak zrobić fasolkę szparagową z sezamem?
Składniki:
ok. 75 dag fasolki szparagowej
1 łyżka nasion sezamu (białego, czarnego lub mieszanki)
2 łyżki oleju
1 ząbek czosnku
1 cm świeżego imbiru
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka oleju sezamowego
Przygotowanie fasolki z sezamem
Fasolkę opłucz, odetnij końcówki. Wrzuć ją na lekko osolony wrzątek i gotuj ok. 4 minuty, aż będzie półmiękka. Odcedź ją, przelej zimną wodą, odsącz.
Na suchej patelni podpraż ziarna sezamu, przesyp je na talerzyk. Na patelnię wlej olej, podsmaż na nim posiekany czosnek i starty imbir.
Dodaj fasolkę szparagową i całość smaż chwilę na dużym ogniu. Posyp cukrem i pieprzem, wymieszaj, przesmaż.
Fasolkę polej sosem sojowym i olejem sezamowym. Posyp podprażonym imbirem, lekko wstrząśnij, od razu podawaj.
W naszym serwisie znajdziesz też recepturę na fasolkę szparagową w węgierskim stylu, a także na fasolkę szparagową z czosnkiem.
Źródło zdjęcia: canva/yasuhiroamano
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędne kotlety mielone z musztardą i żółtym serem. Idealna propozycja obiadowa
Idealnie doprawiony domowy smalec z dodatkiem mleka. Przepis krok po kroku
Zachwycające kwiaty czarnego bzu w cieście. Cudowna letnia przekąska
Źródło: everycakeyoubake