Smakosze.pl Produkty Posyp nim ogórek. Będzie smakować dokładnie tak jak arbuz
Fot. Canva/Olga Kriger

Posyp nim ogórek. Będzie smakować dokładnie tak jak arbuz

22 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Ogórek, który smakuje jak arbuz? To możliwe. Wystarczy posypać, go jednym składnikiem, który masz w swojej kuchni. Efekt zaskoczy każdego, a być może ogórki zastąpią nawet ten soczysty owoce. Wypróbuj sposób i o arbuzowym smaku ogórków przekonaj się sama.

Ogórki nie tylko do słoików

Sezon na ogórki rozpocznie się już za chwilę. Większość z nich trafi zapewne do ogórków, z których kucharki przygotują kiszone lub małosolne przetwory na zimę. Nie każdy jednak wie, że z ogórków można stworzyć także… arbuza.

Choć brzmi to dziwnie i może zaskoczyć każdego, warto zaryzykować i spróbować ogórków o smaku arbuza. Szczególnie że ich przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane. Wystarczy jeden składnik.

cukier.jpg
Fot. Canva/422737
Gołąbki siostry Anieli to prawdziwe niebo w gębie. Jej sposób na farsz jest genialny

Jeden składnik zmienia smak

Ogórki będą smakowały jak arbuz, jeżeli posypiesz je cukrem. Patent pochodzi z Internetu i jest możliwy z jednego powodu. Ogórki i arbuzy pochodzą z rodziny dyniowatych i właśnie dlatego po dodaniu cukru smakują podobnie. Szczególnie że oba ten owoc i warzywo są bardzo podobne pod względem budowy. Oba mają przecież soczysty miąższ i zieloną skórkę. Pamiętaj jednak, że obrócenie sytuacji - arbuz z solą - nie smakuje już tak dobrze.

Ogórki i arbuzy od dawna występują razem

Połączenie ogórka i arbuza istnieje od dawna. I to naturalnie. W Meksyku występuje cucamelon, który znany jest również pod nazwą ogórek meksykański. Z zewnątrz wygląda jak mały arbuz, ale miąższ przypomina ten znany z ogórka. Co ciekawe warzywo w smaku nie przypomina ani ogórka ani arbuza. Jest kwaśne, ale wkrada się tam także smak melona. Sprawdź

cucamelon.jpg
Fot. Canva/Fudio
Swoją malinową chmurkę robię bez pieczenia. W sezonie na świeże owoce smakuje najlepiej
To warzywo szturmem zdobywa Europę. Za niecałe 4 złote kupisz je też w Polsce
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy