Posyp nim ogórek. Będzie smakować dokładnie tak jak arbuz
Ogórek, który smakuje jak arbuz? To możliwe. Wystarczy posypać, go jednym składnikiem, który masz w swojej kuchni. Efekt zaskoczy każdego, a być może ogórki zastąpią nawet ten soczysty owoce. Wypróbuj sposób i o arbuzowym smaku ogórków przekonaj się sama.
Ogórki nie tylko do słoików
Sezon na ogórki rozpocznie się już za chwilę. Większość z nich trafi zapewne do ogórków, z których kucharki przygotują kiszone lub małosolne przetwory na zimę. Nie każdy jednak wie, że z ogórków można stworzyć także… arbuza.
Choć brzmi to dziwnie i może zaskoczyć każdego, warto zaryzykować i spróbować ogórków o smaku arbuza. Szczególnie że ich przygotowanie nie jest zbyt skomplikowane. Wystarczy jeden składnik.
Jeden składnik zmienia smak
Ogórki będą smakowały jak arbuz, jeżeli posypiesz je cukrem. Patent pochodzi z Internetu i jest możliwy z jednego powodu. Ogórki i arbuzy pochodzą z rodziny dyniowatych i właśnie dlatego po dodaniu cukru smakują podobnie. Szczególnie że oba ten owoc i warzywo są bardzo podobne pod względem budowy. Oba mają przecież soczysty miąższ i zieloną skórkę. Pamiętaj jednak, że obrócenie sytuacji - arbuz z solą - nie smakuje już tak dobrze.
Ogórki i arbuzy od dawna występują razem
Połączenie ogórka i arbuza istnieje od dawna. I to naturalnie. W Meksyku występuje cucamelon, który znany jest również pod nazwą ogórek meksykański. Z zewnątrz wygląda jak mały arbuz, ale miąższ przypomina ten znany z ogórka. Co ciekawe warzywo w smaku nie przypomina ani ogórka ani arbuza. Jest kwaśne, ale wkrada się tam także smak melona. Sprawdź