Poszatkuj kapustę, dodaj marchewkę i prosty sos. Surówka wyjdzie lepsza, niż w chińskiej restauracji
Surówka na obiad musi być. Szczególnie tak pyszna, jak ta z przepisu, który poznasz za chwilę. Surówka jak u Chińczyka nie ma sobie równych. Zachwyca nie tylko smakiem, ale też tym, że pasuje do każdego dania. Nie zastanawiaj się dłużej, dowiedz się, jak ją przygotować i podaj na obiad. To jeszcze nigdy nie było tak łatwe.
Surówka jak u Chińczyka doskonała na obiad
Polacy kochają kuchnię chińską. Świadczy o tym spora liczba punktów gastronomicznych, które specjalizują się w tego typu daniach. Każdy, kto choć raz był w chińskiej restauracji musiał spróbować przepyszną surówkę z marchewki i kapusty. Jest przepyszna i co ważne można łączyć ją z wieloma daniami.
Nikt nie wie, jak dokładnie nazywa się ten warzywny dodatek, ale Polacy potocznie mówią, że jest to surówka jak u Chińczyka. Sekret smaku tkwi w prostym sosie. Z dalszej części dowiesz się, jak przygotować tę surówkę.
Surówka jak u chińczyka smakuje dzięki składnikom
Surówka jak u chińczyka składa się tylko z kilku składników. Dzięki temu jej koszt jest naprawdę niewielki. Oprócz marchewki i kapusty potrzebne będą także produkty na sos. Większość z nich możesz mieć w swojej kuchni. Przekonasz się o tym, kiedy sprawdzisz listę umieszczoną poniżej. Pamiętaj, aby trzymać się wyznaczonych proporcji, a surówka jak u chińczyka wyjdzie idealna. Zdjęcia, które ilustrują przygotowania pochodzą z kanału SmakowiteDania , który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- ½ główki białej kapusty
- 1 marchewka
- 4 łyżki octu jabłkowego
- ¼ szklanki oleju
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
Surówka jak u Chińczyka - przepis
Przygotowanie surówki rozpocznij od obrania dokładnego umycia kapusty. Następnie drobno ją poszatkuj. Marchew obierz, umyj, a następnie zetrzyj na dużych oczkach tarki. Oba warzywa przełóż do dużej miski.
Do garnka wlej ocet jabłkowy oraz olej. Wsyp cukier i sól. Następnie doprowadź składniki do zagotowania. Całość gotuj, do momentu rozpuszczenia się cukru. Sos odstaw do wystygnięcia.
Na koniec wlej sos do miski z warzywami. Wymieszaj składniki, aby smaki się ze sobą połączyły i gotowe. Podawaj na obiad i ciesz się tym, że surówka smakuje twoim domownikom.