Smakosze.pl Przepisy Poszatkuj kapustę, dodaj marchewkę i prosty sos. Surówka wyjdzie lepsza, niż w chińskiej restauracji
Fot. YouTube/SmakowiteDania

Poszatkuj kapustę, dodaj marchewkę i prosty sos. Surówka wyjdzie lepsza, niż w chińskiej restauracji

23 listopada 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Surówka na obiad musi być. Szczególnie tak pyszna, jak ta z przepisu, który poznasz za chwilę. Surówka jak u Chińczyka nie ma sobie równych. Zachwyca nie tylko smakiem, ale też tym, że pasuje do każdego dania. Nie zastanawiaj się dłużej, dowiedz się, jak ją przygotować i podaj na obiad. To jeszcze nigdy nie było tak łatwe.

Surówka jak u Chińczyka doskonała na obiad

Polacy kochają kuchnię chińską. Świadczy o tym spora liczba punktów gastronomicznych, które specjalizują się w tego typu daniach. Każdy, kto choć raz był w chińskiej restauracji musiał spróbować przepyszną surówkę z marchewki i kapusty. Jest przepyszna i co ważne można łączyć ją z wieloma daniami.

Nikt nie wie, jak dokładnie nazywa się ten warzywny dodatek, ale Polacy potocznie mówią, że jest to surówka jak u Chińczyka. Sekret smaku tkwi w prostym sosie. Z dalszej części dowiesz się, jak przygotować tę surówkę.

siekanie kapusty.jpg
Fot. YouTube/SmakowiteDania
Żadne mleko. Suszone grzyby najlepiej moczyć w innym napoju

Surówka jak u chińczyka smakuje dzięki składnikom

Surówka jak u chińczyka składa się tylko z kilku składników. Dzięki temu jej koszt jest naprawdę niewielki. Oprócz marchewki i kapusty potrzebne będą także produkty na sos. Większość z nich możesz mieć w swojej kuchni. Przekonasz się o tym, kiedy sprawdzisz listę umieszczoną poniżej. Pamiętaj, aby trzymać się wyznaczonych proporcji, a surówka jak u chińczyka wyjdzie idealna. Zdjęcia, które ilustrują przygotowania pochodzą z kanału SmakowiteDania , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • ½ główki białej kapusty
  • 1 marchewka
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • ¼ szklanki oleju
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka soli

Surówka jak u Chińczyka - przepis

Przygotowanie surówki rozpocznij od obrania dokładnego umycia kapusty. Następnie drobno ją poszatkuj. Marchew obierz, umyj, a następnie zetrzyj na dużych oczkach tarki. Oba warzywa przełóż do dużej miski.

Do garnka wlej ocet jabłkowy oraz olej. Wsyp cukier i sól. Następnie doprowadź składniki do zagotowania. Całość gotuj, do momentu rozpuszczenia się cukru. Sos odstaw do wystygnięcia.

Na koniec wlej sos do miski z warzywami. Wymieszaj składniki, aby smaki się ze sobą połączyły i gotowe. Podawaj na obiad i ciesz się tym, że surówka smakuje twoim domownikom.

surówka 2.jpg
Fot. YouTube/SmakowiteDania
Pudełko po lodach to przeżytek. Mam 1000 razy lepszy patent na mrożenie koperku
Wlej do wody i wypij pod wieczór. Dostaniesz coś więcej niż lepszy sen
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy