Smakosze.pl Show-biznes od kuchni Poszedł na jagodzianki do Gessler. Tak drogo jeszcze nigdy nie było
fot. facebook.com/magdagessler.official; Canva

Poszedł na jagodzianki do Gessler. Tak drogo jeszcze nigdy nie było

10 czerwca 2024

„Kto kupuje tak drogie jagodzianki” – zastanawiają się influencerzy. I od razu dają nam odpowiedź: kupują je oni, by podzielić się z nami wrażeniami. W tym roku wydać musieli jeszcze więcej niż rok temu.

Jagodzianki od Magdy Gessler

Słodki Słony przy warszawskiej ulicy Mokotowskiej nie jest może flagową restauracją Magdy Gessler – tę rolę pełni staromiejska U Fukiera – ale z pewnością do tanich nie należy. Powodów jest z pewnością kilka i podatek od nazwiska restauratorki jest tylko jednym z nich.

Nie możemy chyba udawać, że inflacji nie było. Była, jeszcze jaka! Dlatego, choć wzrost cen uspokoił się ostatnio, wszyscy żyjemy w nowej, drogiej nam rzeczywistości. Zdrożało jedzenie, energia, pewne także koszty pracy . Zdrożały i jagodzianki u Gessler.

przekrojona jagodzianka
fot. Canva
Ciasto Kora Dębu to prawdziwy hit. Mógłbym je jeść dosłownie na okrągło

Indeks jagodzianki

Dziennikarze ekonomiczni lubią porównywać ceny na prostych przykładach. I tak na przykład " indeks big maca ” ma obrazować siłę nabywczą danego kraju, przeliczając go na big maca wśród hamburgerów. Podobnie koszty produkcji pizzy opisuje indeks capriciosy , a indeks kanapki klubowej – popularnego dania w hotelowym room service – mierzy cenę rynku hotelowego w poszczególnych miastach.

W Polsce mamy więc chyba dwa indeksy: pączkowy i jagodziankowy . I oba potwierdzają obraz przebytej przez nas inflacji. Jak przypomina Pudelek, jagodzianka w Słodkim Słonym, która dwa lata temu kosztowała 23 złote , w ubiegłym zdrożała aż o piątaka, do 28 zł . Ale jeśli dziś musimy się zmierzyć z kolejną psychologiczną barierą. W 2024 roku jagodzianki Gessler przekroczyły (o złotówkę) granicę 30 złotych .

Jagodzianki w Słodkim Słonym

Jagodzianki za 31 zł przyciągnęły TikTokera o pseudonimie Amadeusz NieMozart, który retorycznie zapytał:

Czy to są jagodzianki Gucci? a pewno jest ciężka. W środku znajduje się niezliczona ilość owoców. Smak? Tu zawsze była topka, ale w tym roku to totalny sztos.

Sama jagodzianka okazała się jednak godna pochwał . Oprócz dwukrotnie podkreślonej wysokiej zawartości owoców, Amadeusz wspomniał też o idealnie maślanej i chrupiącej kruszonce. Zakończył też konkluzją, że woli zjeść jedną taką niż dziesięć z dyskontu.

Przelicznik ten wydaje się prawidłowy: faktycznie jedna jagodzianka u Gessler jest warta mniej więcej tyle pieniędzy , co tuzin najtańszych. Czy warto dokonać takiej wymiany? To zależy zarówno od portfela, jak i od podniebienia.

Wypróbuj też przepisy na domowy kompot czereśniowy i na ciasto „kora dębu” .

Sąsiadka dała mi przepis na kompot z czereśni w słoikach. Szkoda, że wcześniej nie wiedziałem, jakie to proste
Tę zupę pulpetową gotuję co kilka dni. Moja rodzina wciąż nie ma jej dosyć
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy