Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tę zupę pulpetową gotuję co kilka dni. Moja rodzina wciąż nie ma jej dosyć
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 10.06.2024 11:29

Tę zupę pulpetową gotuję co kilka dni. Moja rodzina wciąż nie ma jej dosyć

zupa pulpetowa
Fot. YouTube/videokuchnia

Jeśli szukasz przepisu na smaczną i pożywną zupę, to dobrze trafiłeś. Polecam przepis na zupę pulpetową, która wystarczy za cały obiad. Pełna soczystych pulpetów, warzyw i smaku będzie sycącym daniem dla całej rodziny. 

Zupa pulpetowa na rodzinny obiad

Jeśli chcesz ugotować potrawę, która zastąpi cały obiad, to zerknij na ten przepis. Dzięki niemu ugotujesz zupę pulpetową. Jest smaczna, bardzo pożywna i prosta w przygotowaniu. Nie musisz przyrządzać już dwóch dań. Teraz wystarczy znakomita zupa pulpetowa pełna mięsa i warzyw.

Odkąd ją gotuję, to rodzina zajada się tym daniem. Zupa pulpetowa trafia na nasz stół raz na kilka dni. Każdy chętnie sięga po dokładkę i zjada taki obiad z przyjemnością. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube VideoKuchnia.pl. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule. 

zupa pulpetowa
Fot. YouTube/videokuchnia
Zanim kupisz truskawki lepiej zobacz to nagranie. Unikniesz gorzkiego rozczarowania

Jak ugotować zupę pulpetową?

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 por
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • bułka tarta
  • 6 łyżek gęstej śmietany
  • 2 l bulionu
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • koperek

Przygotowanie zupy zacznij od wlania bulionu do garnka, dołożenia do niej pokrojonej w kostkę marchewki, pietruszki, selera. Dołóż też pokrojonego pora, ziemniaki i paprykę. Wrzuć przyprawy i wymieszaj. Zupę gotuj 15 minut, a następnie usuń z jej powierzchni pianę. 

Teraz do miski włóż mięso mielone, wbij jajko i dołóż przeciśnięty przez praskę czosnek. Dopraw solą, pieprzem i wsyp 3 łyżki bułki tartej. Dokładniej wyrabiaj masę mięsną. Formuj z niej kulki wielkości orzecha włoskiego. 

Zupa pulpetowa dla każdego smakosza

Teraz do zupy włóż pulpety i gotuj wszystko jeszcze 15 minut. Po tym czasie dopraw jeszcze solą, pieprzem i wymieszaj. Zupa pulpetowa jest gotowa do podania. Porcję zupy na talerzu posyp posiekanym koperkiem i dołóż łyżkę kwaśnej gęstej śmietany.

Zupa jest pyszna, pożywna i łatwa w przygotowaniu. Gotuję ja często i każdemu polecam ten przepis. Wykorzystaj go w swojej kuchni i podaj zupę podczas rodzinnego obiadu. Pisaliśmy o tym, jaka polska zupa została wybrana najlepszą. Podawaliśmy przepis na smakowite ciasto z kremem malinowym. 

zupa pulpetowa
Fot. YouTube/videokuchnia

Źródło: YouTube/videokuchnia

Zdjęcia: screen YouTube/videokuchnia