Przepis z pierwszego odcinka „Niewolnicy Isaury". Bohaterki bały się to przygotować

Fakt: jeśli pamiętasz „Niewolnicę Isaurę”, to pora umówić się na badania lekarskie. Ale telenowela bardziej kultowa niż „Klan” może nas wciąż wiele nauczyć. Na przykład przygotowywać kurczaka pod beszamelem.
Kurczak Niewolnicy Isaury
Niewolnica Isaura to w Polsce zjawisko samo w sobie. Jeden z tych programów telewizyjnych, podczas których nadawania pustoszały ulice. Powiew egzotyki pośrodku kryzysu PRL-u. Nadawana w połowie lat 80. skrócona, 15-odcinkowa wersja serialu, pokazała Polakom inny świat. I to, że proste dania mogą być bohaterami romantycznych historii.
Tak stało się właśnie z kurczakiem pod beszamelem. Kuchnia nie raz i nie dwa – od „Uczty Babette” po „Klopsiki i inne zjawiska pogodowe” była bohaterką filmów i seriali. Pomaga więc popchnąć do przodu także fabułę pierwszego odcinka „Isaury”.
Pieczemy kurczaka z Niewolnicą Isaurą
Tytułowa Isaura to domowa służąca brazylijskiego plantatora, którą właścicielka kształci i traktuje jak własną córkę. Popada ona w miłosny trójkąt z sąsiadem właścicieli Tobiasem, którego kocha z wzajemnością, i własnym dziedzicem, Leonciem, który stara się ją uwieść.
W pierwszym odcinku Isaura ma przygotować obiad dla gości z pomocą kucharki Januárii. Proponuje kurczaka w sosie beszamelowym – wykwintne francuskie danie. Januária odradza taki kulinarny wyczyn, a sama właścicielka niewolnicy także boi się o efekt. Jednak ostatecznie danie wychodzi doskonale, podobnie jak wyjdzie z poniższego przepisu.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 2 filety z kurczaka
- 4-5 plastrów szynki
- ½ białej części małego pora
- 180 g startego parmezanu (lub żółtego sera)
- 30 g masła
- 1 czubata łyżka mąki
- 200 ml mleka
- 1 mały pęczek natki pietruszki
- Zioła prowansalskie, granulowany czosnek, gałka muszkatołowa
- Sól, pieprz
- Bułka tarta
Kurczak pod beszamelem
Piersi kurczaka dzielimy z grubości na kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Odkładamy na chwilę, by mięso przeszło smakiem.
Do rondelka wrzucamy masło i rozpuszczamy na wolnym ogniu. Dodajemy mąkę i mieszamy trzepaczką, aż powstanie złocista zasmażka. Dolewamy mleko i mieszamy bez przerwy do zgęstnienia masy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Kurczaka układamy w naczyniu żaroodpornym przesmarowanym olejem. Wstawiamy do piekarnika na 10-15 minut.
Szynkę kroimy w kostkę, a pora w półplasterki. Ser ścieramy na tarce. Kiedy kurczak będzie robił się miękki, posypujemy go składnikami.
Danie zalewamy sosem beszamelowym i posypujemy bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika na kolejne 15 minut. Kiedy danie będzie rumiane z wierzchu, wyjmujemy je i dekorujemy posiekaną natką pietruszki.
Wypróbuj też przepisy na pieczoną szynkę według Strzelczyka i kotlety mielone Karola Okrasy.





































