Sąsiadka dała mi przepis na kompot z czereśni w słoikach. Szkoda, że wcześniej nie wiedziałem, jakie to proste
Korzystaj z sezonu na owoce, póki możesz. Dzięki temu przygotujesz z nich obłędne przetwory. Jednym z nich jest kompot z czereśni, który poleciła mi sąsiadka. Gdybym wcześniej wiedział, jakie to proste, robiłbym go już od dawna.
Sezon na czereśnie rozpoczęty
W czerwcu rozpoczyna się sezon na czereśnie. Choć trwa on dosyć długo, bo aż do przełomu sierpnia i września, to przepisy na wykorzystanie tych smacznych owoców warto poznać już teraz.
Jednym z nich jest właśnie ten na kompot z czereśni. Tym prostym sposobem przygotujesz idealny napój na zimę. Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Poniżej znajdziesz dokładne instrukcje.
su umieszczonego w dalszej części artykułu.
Poszedł do Kantyny i zamówił grochówkę. W głowie się nie mieści, co usłyszał od właścicielaSkładniki na kompot z czereśni
Składników potrzebnych na kompot nie ma zbyt wiele. Najważniejsze są, co oczywiste - czereśnie. Kupując je, zwróć uwagę, aby były świeże i dojrzałe. Wtedy owocowy napój będzie smakował doskonale. Wszystkie potrzebne produkty wraz z dokładnymi gramaturami umieszczono na liście znajdującej się poniżej. Sprawdź, co będzie ci potrzebne i zaczynamy. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału DZIAŁKOWIEC TV, który znajduje się na YouTubie.
Składniki:
- czereśnie
- 1,5 łyżki cukru do każdego słoika
- woda
Przepis na kompot z czereśni
Czereśnie przebierz, a następnie pozbądź się ich szypułek. Owoce dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Następnie przesyp je do litrowych słoików tak, aby naczynia były niemal w całości wypełnione. Do każdej porcji wsyp 1,5 łyżki cukru.
Wodę wlej do garnka i podgrzej ją. Musi być ciepła, ale nie gorąca. Następnie każdy słoik zalej płynem.
Słoiki dokładnie zakręć i umieść je w dużym garnku. Zalej je wodą i pasteryzuj przez 20 minut. Następnie wyjmij z garnka i odstaw nakrętkami w dół, aż wystygną. Słoiki przechowuj w chłodnym i zacienionym miejscu. Sprawdź, jak kupować truskawki oraz poznaj przepis na miękkie racuchy.