Bosacka bije na alarm, folia może niszczyć nerki. Wszystko przez 1 błąd

Katarzyna Bosacka zwróciła się do Polaków z ostrzeżeniem na temat aluminiowej foli spożywczej. O komentarz w tej sprawie zapytała ekspertkę z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego dr hab. nauk medycznych – Aleksandrę Rutkowską. Jej zdaniem ten typ opakowania jest zagrożeniem dla żywności. Musi mieć ona jednak bezpośredni kontakt z rzeczoną folią.
Bosacka ostrzega przed folią spożywczą
W licznych programach telewizyjnych Katarzyna Bosacka doradzała Polakom w kwestiach żywienia, a nawet sama testowała na sobie kilka diet. Udzielała także porad na temat kuchennego sprzętu. Od dłuższego czasu podobnymi poradami dzieli się, także na swoich profilach w mediach społecznościowych. W jednym z najnowszych materiałów udostępnionych na Instagramie Bosacka porusza kwestię aluminiowej folii spożywczej, o którą miała być od dłuższego czasu pytana przez swoich odbiorców.
Postanowiła raz na zawsze wyjaśnić tę zawiłą kwestię. O pomoc w tej sprawie poprosiła inną ekspertkę, która jako lekarz bierze udział w kampaniach uświadamiających na temat toksyn i pochodnych plastików, które trafiają do środowiska i do żywności. Merytoryczna wypowiedź dr hab. Aleksandry Rutkowskiej rozwiewa wszystkie wątpliwości i już nikt nie popełni błędu, który ma wpływ na zdrowie.

Folia spożywcza może być groźna dla zdrowia
Do zabezpieczania żywności lub kanapek na drugie śniadania przeznaczone są różne typy opakowań. Najczęściej wybierana jest jednak aluminiowa folia spożywcza, która jest stosunkowo tania, dostępna w większości sklepów, a także można podzielić ją na arkusze o porządnych wymiarach. Wielu wierzy także, że takie opakowanie najlepiej zabezpiecza jedzenie, np.: przed wyschnięciem. Czy mimo tylu zalet taka folia powinna być nadal używana w kuchni? Na takie pytanie nie można odpowiedzieć jednoznacznie, bo wszystko zależy od okoliczności, a przede wszystkim, od tego, co zamierzamy zapakować.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Według ekspertki, na którą powołuje się Bosacka, w aluminiową folię spożywczą nie powinny zostać zapakowane produkty mokre i kwaśne. Są to między innymi: pomidory, kiszone lub marynowane ogórki – które mogą znajdować się na przykład w kanapkach.
[…] Niemniej jednak folia aluminiowa jest bezpieczna tylko wtedy, kiedy pakujemy w nią suche produkty. Jeżeli mamy jednak kontakt z produktami, które są kwaśne, […] wówczas pod wpływem kwaśnego pH mogą wyzwalać się związki glinu z takiej folii i przenikać do żywności. Co nam grozi? Takie związki mogą odkładać się w naszym organizmie, powodując szereg zaburzeń i uszkodzeń narządów. Związki glinu wiążą się między innymi z uszkodzeniem nerek czy neurotoksycznością, czyli uszkodzeniem układu nerwowego – wyjaśniła dr hab. n. med. Aleksandra Rutkowska.

W co pakować kanapki, aby były bezpieczne?
Rutkowska nie ograniczyła się jednak tylko i wyłącznie do wskazania wad folii spożywczej. W materiale opublikowanym przez Bosacką wskazuje także, jakie opakowanie jest bezpieczne dla zdrowia, a przy tym łatwo dostępne dla każdego.
Kanapki do pracy lub szkoły, zamiast pakować w folię aluminiową, wybierzmy papierową torebkę albo papier śniadaniowy, który nie nie jest powleczony żadnymi dodatkowymi substancjami, które mogłyby zawierać szkodliwe substancje […]. Wybierzmy też bawełnianą szmatkę nasączoną woskiem, która jest tak zwaną woskowijką i świetnie przechowa nam kanapki przez długo czas, a nie będzie wydzielać szkodliwych substancji – radzi ekspertka.
Z wypowiedzi doktor wynika, że możliwości zastąpienia folii jest kilka. Rutkowska nie mówi także, że folii należy w ogóle nie używać. Wskazuje tylko na jej pewne ograniczenia, a wybór jak zawsze należy od nas samych.
Niedawno informowaliśmy także o kawie, która zniknie z rynku, a także o polskim owocu, który zajął wysoką lokatę w światowym rankingu.





































