Smakosze.pl Produkty Poszedł w maju do lasu i zebrał ich cały kosz. Wiosną warto rozglądać się za tymi grzybami
TikTok/@mushroomhunter

Poszedł w maju do lasu i zebrał ich cały kosz. Wiosną warto rozglądać się za tymi grzybami

27 maja 2023

Grzybobranie w maju? Jak najbardziej! Grzybiarzowi z Wielkopolski udało się dwa dni temu nazbierać cały kosz grzybów. Mężczyzna znalazł koźlarze, a swoim zbiorem pochwalił się w sieci. Co ciekawe koźlarze zwyczajowo pojawiają się w lipcu, ale już w maju można się natknąć na pierwsze okazy.

Majowe grzybobranie, czyli skarby lasu

Zwykle sezon na grzyby zaczyna się późnym latem i trwa do listopada. Jednak wbrew tej regule w tym roku grzyby można znaleźć już w maju. Dumni grzybiarze swoimi zbiorami chwalą się w sieci. Wysyp grzybów miał miejsce w Wielkopolsce. Stamtąd pojawia się najwięcej zdjęć z majowymi grzybami.

Jakie grzyby można zebrać w maju? Grzybiarze chwalą się koźlarzami. To o tyle zaskakujące, że te smaczne grzyby zwykle zbiera się od lipca. Jednak w tym roku pojawiły się one w lasach już teraz.

Te kopytka są pożywniejsze niż klasyczne. To zasługa 1 zdrowego dodatku

Koźlarz babka to bardzo smaczny grzyb

TikToker @mushroomhunter pochwalił się filmikiem, na którym można zobaczyć jak znalazł w lesie pięknego pomarańczowo-żółtego koźlarza. Okaz był bardzo dorodny. Koźlarze są grzybami jadalnymi i występują w wielu barwach, od jasnoorzechowej do ciemnobrązowej. Rurki na spodzie kapelusza są białawe.

Koźlaki składają się w 70 procentach z wody, ale ich sucha masa to już czyste białko. Zawierają aminokwasy egzogenne, zaspokajają nasze dzienne zapotrzebowanie na niacynę, witaminę B2 i B3. Warto dodać, że o tej porze roku grzybiarze mogą znaleźć jeszcze gęśnicę jadalną, pieprznik jadalny i kurki.

Jak przyrządzić grzyby?

Najbardziej cenione są młode koźlaki, które mają delikatny smak. Można je suszyć i marynować w occie. Z kapeluszy starszych osobników przygotujemy duszone potrawy. Można je też ususzyć i dodawać do potraw.

Trzony tych grzybów się odrzuca, miąższ koźlaka podczas obróbki termicznej ciemnieje. Warto wiedzieć, że koźlarze znajdziemy tam, gdzie występuje brzoza. Rośnie on pojedynczo, ale znajdziemy go też w większych grupach. Pisaliśmy o polskich truflach. Informowaliśmy też o grzybie, który rośnie w polskich lasach i jest niezwykle cenny.

Źródło: TikTok/@mushroomhunter, interia, beszamel.se

Za deser nad morzem zapłacił jak za obiad. Ceny coraz bardziej szokują
U innych widzi wiele do poprawy. Czy słynna restauracja Magdy Gessler wymaga Kuchennych Rewolucji?
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy