Smakosze.pl Produkty Powodują tycie i choroby, a wciąż dodajemy je do rosołu. Najgorszy możliwy wybór
Fot. Canva/gbh007

Powodują tycie i choroby, a wciąż dodajemy je do rosołu. Najgorszy możliwy wybór

5 października 2024

Rosół to król polskich zup. Uwielbiamy jego smak. Jednak, gdy brakuje smaku w rosole, ratujemy się pewnymi produktami. Dodane do rosołu są szkodliwe dla naszego zdrowia. Już dziś z nich zrezygnujmy.

Rosół, czyli smak, który znamy

Rosół jest wyjątkową zupą. Niby prostą, ale jednocześnie dość trudną w gotowaniu. Kilka składników ma zagwarantować smak, który tak dobrze znamy. Jest on nie do podrobienia. Rosół rozgrzewa, czasem leczy i smakuje, jak żadna inna zupa.

Niestety przysłowiowe schody zaczynają się, gdy tego wyjątkowego smaku w rosole zaczyna nam brakować. Co robimy? Często sięgamy po gotowe przyprawy , które zamiast pomóc, szkodzą. Nasze zdrowie jest zagrożone. Dlatego takich produktów unikajmy jak ognia.

kostka rosołowa
Fot. Canva/Anneleven
Niebywałe, co siostra Anastazja dodaje do marynowanych borowików. Żadne grzyby nie smakują lepiej

Kostka rosołowa do niczego

Czasem smak rosołu chcemy uzyskać przez dodanie kostki rosołowej. Dodajmy, że jest to mieszanka utwardzonego tłuszczu, z solą i wzmacniaczami smaku . Skład nie zagwarantuje nam tak potrzebnego smaku. Może za to wyrządzić wiele szkody. W kostce rosołowej oprócz dużej ilości soli, znajdziemy też cukier, olej palmowy, aromaty i barwniki.

Gdzie są suszone warzywa i mięso? Śladowe ilości tych produktów znajdziemy na końcu listy składników. Kostka rosołowa jest najgorszym możliwym wyborem . Dodajemy ją do rosołu. Jednak zupa nie zyskuje na smaku. Składniki kostki rosołowej są szkodliwe dla naszego zdrowia. Warto już dziś zrezygnować z jej dodawania do zupy.

Kostka rosołowa szkodzi zdrowiu

Kostka rosołowa jest łatwo dostępna i prosta w użyciu. To też bomba kaloryczna, która składa się z konserwantów, glutaminianu sodu, sztucznych aromatów i soli. Ta gotowa przyprawa zawiera dużo sodu, który powoduje wzrost ciśnienie tętniczego krwi i choroby sercowo-naczyniowe. Wzmacniacze smaku mogą wywoływać bóle głowy, nudności, skurcze mięśni i reakcje alergiczne.

Natomiast barwnik karmel amoniakalny powoduje choroby żołądka, wątroby i odpowiada na nadpobudliwość. Z kolei tłuszcz utwardzony powoduje choroby sercowo-naczyniowe. Zrezygnujmy z używania kostki rosołowej. Zastąpmy ją lubczykiem, kozieradkę, dodajmy grzyby i czosnek. Na konie natka pietruszka, a rosół wyjdzie taki, jak powinien. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić krokiety ziemniaczane. Podawaliśmy też skuteczny sposób na śnieżnobiałą pościel.

zioła
Fot. Canva/Langan

Źródło: pysznosci.pl

Kotlety mielone robię inaczej, niż wszyscy. Przepis mam z zeszytu babci
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty na zimę. Sekret tkwi w dodatkach
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy