Niebywałe, co siostra Anastazja dodaje do marynowanych borowików. Żadne grzyby nie smakują lepiej
Borowiki marynowane od siostry Anastazji nie mają sobie równych. Wszystko przez dodatek, który trafia do zalewy. Dzięki niemu te leśne skarby w zalewie wyróżniają się wyjątkowym smakiem.
Borowiki siostry Anastazji, czyli niebo w gębie
Jesień zachęca do tego, by wybrać się na grzybobranie. Leśne okazy trafią potem do naszej kuchni. Uwielbiamy borowiki, które smakują pysznie i wzbogacają smak wielu dań. Jednym ze sposobów na te znakomite grzyby może być przepis siostry Anastazji.
Dzięki niemu przyrządzimy borowiki marynowane. Wychodzą pyszne dzięki temu, że do zalewy trafia kora cynamonu. Dodaje ona wyjątkowego smaku borowikom. Wyczuwa się w nich słodkawo-korzenne nutki. Przepis na borowiki marynowane znajdziesz poniżej.
Kotlety mielone robię inaczej, niż wszyscy. Przepis mam z zeszytu babciJak zrobić borowiki marynowane od siostry Anastazji?
Składniki:
- 1 kg kapeluszy borowików
- ½ litra wody
- ½ litra octu 6%
- 2 łyżki soli
- 6 łyżek cukru
- 15 ziaren pieprzu czarnego
- 15 ziaren ziela angielskiego
- 2 cm kawałek kory cynamonu
- 4 liście laurowe
Przygotowanie borowików marynowanych zacznij od oczyszczenia grzybów i przełożenie ich partiami do garnka z wrzącą wodą. Gotuj je po 30 sekund, wyłów je łyżką cedzakową i zostaw, by obciekły. W drugim garnku zagotuj ¼ litra wody z cukrem i solą.
Gotuj 10 minut i w trakcie zbieraj pianę z powierzchni. Po upływie tego czasu wlej ocet i dołóż pozostałe przyprawy i gotuj kolejne 10 minut. Grzyby przełóż do suchych, wyparzonych wcześniej słoiczków. Wlej zalewę i zapasteryzuj.
Borowiki marynowane, czyli smak jesieni
Borowiki marynowane z przepisu siostry Anastazji mają wyrazisty smak. Słodko-korzenne nutki sprawiają, że grzyby są wyjątkowe. W takim wydaniu pasują do wędlin, sałat i pieczywa. Można dodać je do sałatek i pasują nawet do śledzi.
Jednak wielu smakoszy marynowane borowiki jada bez zbędnych dodatków. Same w sobie są pyszne i warto cieszyć się ich smakiem. Te z przepisu siostry Anastazji to dosłownie niebo w gębie. Pisaliśmy o tym, jak odetkać zatkany odpływ. Polecaliśmy przepis na doskonały schab w 10 minut.
Źródło: przyslijprzepis.pl