Kotlety mielone robię inaczej, niż wszyscy. Przepis mam z zeszytu babci
Znudziły ci się klasyczne kotlety mielone? Wypróbuj przepis babci i przygotuj je w zupełnie nowej odsłonie. Sposób przygotowania oraz smak dania przechodzi najśmielsze oczekiwania. Kotlety są tak pyszne, że będziesz przygotowywać je tylko w ten sposób. Czytaj dalej, a dowiesz się, czym różnią się one od tych tradycyjnych.
Kotlety mielone babci inne niż tradycyjne
Na hasło kotlety każdy reaguje entuzjastycznie. Polacy, co tu kryć, nie tylko uwielbiają to danie, ale też przygotowują je najlepiej na świecie. Szczególnie jeżeli są to kotlety mielone, które cenimy nie tylko za smak, ale też za delikatny środek i chrupiący wierzch.
Okazuje się, że można przygotować je zupełnie inaczej. Sprawdzona receptura babci gwarantuje jeszcze lepszy smak. Wszystko dlatego, że są to kotlety mielone z piekarnika. Koniecznie zapoznaj się z nią w dalszej części artykułu, a będziesz przygotowywać tylko w ten sposób.
Najlepsza surówka z czerwonej kapusty na zimę. Sekret tkwi w dodatkachKotlety mielone z musztardą i kilkoma dodatkami
Kotlety mielone z piekarnika swoją doskonałość zawdzięczają nie tylko odmiennemu sposobowi przygotowania, ale też użytym składnikom. Oprócz produktów, których zazwyczaj używa się do przygotowania masy na kotlety, potrzebna jest także musztarda. Nada całości delikatnej ostrości, a przez to wybornego smaku. Niezbędne produkty wraz z ich proporcjami poznasz, sprawdzając poniższą listę.
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa, najlepiej z łopatki wieprzowej
- cebula
- 1 czerstwa bułka
- mleko
- ząbek czosnku
- jajko
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- ½ łyżeczki suszonego majeranku
- płaska łyżeczka soli
- pieprz
- bułka tarta
- masło
Przepis na kotlety mielone z piekarnika
Bułkę namocz w mleku, a następnie do dużej miski przełóż mięso. Cebule pokrój w drobną kostkę, zeszklij ją na maśle i dodaj do mięsa. Wbij jajko i dodaj przeciśnięte przez praskę ząbek czosnku oraz namoczoną bułkę. Całość przypraw solą, pieprzem i majerankiem. Dodaj musztardę.
Składniki wymieszaj na jednolitą masę. Formuj z niej kotlety, a następnie obtocz w bułce tartej. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej kotlety mielone. Na każdym kotlecie połóż niewielki plasterek masła.
Kotlety mielone piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. Następnie obróć je i dopiekaj kolejne 20-25 minut, aż uzyskają brązową skórkę. Gotowe podawaj z ulubionymi dodatkami, a obiad wyjdzie doskonały.