Najlepsza surówka z czerwonej kapusty na zimę. Sekret tkwi w dodatkach
Kapusta czerwona do słoików to najlepsze przetwory na zimę. Surówka doskonale sprawdzi się, jako dodatek do wielu dań. Dlatego koniecznie poznaj ten łatwy przepis i przygotuj według niego kapustę, która smakiem zachwyci każdego.
Czas na przetwory na zimę
Najzimniejsza z pór roku zbliża się do nas wielkimi krokami, a to dobry pretekst, aby poznać przepisy na sprzętowy na zimę. Okazuje się, że w domowej spiżarce obok słoików z ogórkami, papryką, czy kiszoną kapustą, musi znaleźć się także surówka z czerwonej kapusty. Odpowiednio przygotowana zachowa doskonały smak i będzie źródłem cennych witamin.
Kapusta czerwona na zimę przygotowana według przepisu, który poznasz w dalszej części tekstu, nie ma sobie równych. Sama w sobie jest smaczna, ale w połączeniu z pozostałymi składnikami dania tworzy idealną kompozycję. Zrób i przekonaj się sama. Pamiętaj jednak, że od teraz będziesz musiała robić ją co roku.
Strzelczyk ugotował zupę, po której drugie danie nie jest potrzebne. W sam raz na jesienne chłodyKapusta czerwona do słoików z kilku składników
Surówka, jak wiadomo, składa się przede wszystkim z czerwonej kapusty. Oprócz niej będą potrzebne także inne produkty, dzięki którym warzywa nabierze smaku, a w dodatku zachowa świeżość aż do zimy. Nie ma ich wiele, więc przetwory na zimę przygotujesz za grosze. Listę z potrzebnymi składnikami znajdziesz poniżej. Przygotuj je wszystkie i dokładnie trzymaj się proporcji.
Składniki:
- 3 kg czerwonej kapusty
- 1 kg jabłek
- 500 g cebuli
- 1 szklanka wody
- 1 szklanka octu
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki soli
- 12 ziaren ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
Kapusta czerwona do słoików - przepis
Czerwoną kapustę obierz z zewnętrznych liści i dokładnie umyj. Następnie drobno ją posiekaj. Cebule obierz, sparz wrzątkiem i pokrój w drobną kostkę. Jabłka obierz, zetrzyj na dużych oczkach tarki.
Do dużego garnka wlej wodę, ocet oraz wsyp cukier i sól. Włóż także liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Całość dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj kapustę i cebulę. Gotuj na małym ogniu przez 25 minut.
Gdy kapusta zmięknie, dodaj jabłka i gotuj przez 5 minut. Garnek zdejmij z ognia i pozostaw go do wystygnięcia. Kapustę z dodatkami przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie je zakręć i pasteryzuj przez 30 minut. Potem ustaw słoik odwrócone do góry dnem. Kiedy wystygną, przechowuj je chłodnym miejscu.