Poznaliśmy sekret doskonałego ciasta na pierogi. Wystarczy 1 dodatek i 1 gest
Czy kiedyś jedliście lepsze pierogi, niże te przygotowane przez babcię? Idealnie delikatne ciasto jest ich niezaprzeczalnym znakiem rozpoznawczym. Aby uzyskać optymalną konsystencję do składników należy dodać nieco masła. Nie jest to jednak jedyny sekret potrawy.
Ciasto na pierogi musi odpocząć
Wiele osób już wie, że po wyrobieniu ciasta na pierogi należy odstawić je na jakiś czas, aby odpoczęło. Dzięki temu wszystkie jego składniki mają szansę dobrze połączyć się, zapewniając odpowiednią mu odpowiednią strukturę. Proces ten możesz znacznie usprawnić, przykrywając naczynie z ciastem ciepłym kamionkowym lub glinianym talerzem. Talerz odpowiednio rozgrzejesz w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.
Przepis na najlepsze ciasto na pierogi
Składniki:
- 500 g mąki
- 1 szklanka gorącej przegotowanej wody
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
Jak zrobić ciasto na pierogi jak u babci?
Mąkę do ciasta na pierogi przesiej na stolnicę . Dodaj do niej zimne masło oraz . Składniki przesiekaj.
Całość uformuj w kopczyk . Na jego górze zrób niewielkie wgłębienie . Stopniowo wlewaj do niego ciepłą przegotowaną wodę, wyrabiając ciasto . Zagniataj składniki do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji .
Ciasto na pierogi uformuj w kulę . Przełóż je do miski i przykryj rozgrzanym talerzem . Całość odstaw na ok. 20-30 minut .
Po upływie tego czasu ciasto rozwałkuj cienko na oprószonym mąką blacie . Wykrawaj z niego niewielkie okręgi, nakładaj na nie wybrany farsz i zaklejaj pierogi. Gotuj w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię . Po wyłowieniu pyszne pierogi z delikatnym ciastem gotowe są do podania . Rolowane pierogi to prawdziwa rewolucja na talerzu . Nawet najlepsze pierogi nie będą smakować odpowiednio bez pysznej okrasy .