Smakosze.pl Porady Poznaliśmy sekret doskonałego ciasta na pierogi. Wystarczy 1 dodatek i 1 gest
Canva / kaileemandelphotos

Poznaliśmy sekret doskonałego ciasta na pierogi. Wystarczy 1 dodatek i 1 gest

26 lutego 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Czy kiedyś jedliście lepsze pierogi, niże te przygotowane przez babcię? Idealnie delikatne ciasto jest ich niezaprzeczalnym znakiem rozpoznawczym. Aby uzyskać optymalną konsystencję do składników należy dodać nieco masła. Nie jest to jednak jedyny sekret potrawy.

Ciasto na pierogi musi odpocząć

Wiele osób już wie, że po wyrobieniu ciasta na pierogi należy odstawić je na jakiś czas, aby odpoczęło. Dzięki temu wszystkie jego składniki mają szansę dobrze połączyć się, zapewniając odpowiednią mu odpowiednią strukturę. Proces ten możesz znacznie usprawnić, przykrywając naczynie z ciastem ciepłym kamionkowym lub glinianym talerzem. Talerz odpowiednio rozgrzejesz w piekarniku lub kuchence mikrofalowej.

Przepis na najlepsze ciasto na pierogi

Składniki:

  • 500 g mąki
  • 1 szklanka gorącej przegotowanej wody
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli

Jak zrobić ciasto na pierogi jak u babci?

Mąkę do ciasta na pierogi przesiej na stolnicę . Dodaj do niej zimne masło oraz . Składniki przesiekaj.

Całość uformuj w kopczyk . Na jego górze zrób niewielkie wgłębienie . Stopniowo wlewaj do niego ciepłą przegotowaną wodę, wyrabiając ciasto . Zagniataj składniki do uzyskania gładkiej jednolitej konsystencji .

Ciasto na pierogi uformuj w kulę . Przełóż je do miski i przykryj rozgrzanym talerzem . Całość odstaw na ok. 20-30 minut .

Po upływie tego czasu ciasto rozwałkuj cienko na oprószonym mąką blacie . Wykrawaj z niego niewielkie okręgi, nakładaj na nie wybrany farsz i zaklejaj pierogi. Gotuj w osolonym wrzątku przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię . Po wyłowieniu pyszne pierogi z delikatnym ciastem gotowe są do podania . Rolowane pierogi to prawdziwa rewolucja na talerzu . Nawet najlepsze pierogi nie będą smakować odpowiednio bez pysznej okrasy .

łyżka masła.png
Canva / asnidamarwani

Oszczędne gospodynie łączyły go z kaszą manną i robiły kotlety. Dziś są przebojem
Zanurz zapałkę w miodzie i podpal. 1 znak i wiesz, że jest naturalny
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy