Smakosze.pl Przepisy Poznaliśmy sekret francuskiej zupy z pora. Istotne są 2 przyprawy
canva/Syldavia

Poznaliśmy sekret francuskiej zupy z pora. Istotne są 2 przyprawy

2 lipca 2022

Zupa z pora potrafi przyprawić o szybsze bicie serca. Francuski specjał jest niezwykle prostą i aromatyczną kompozycją. Wszystko za sprawą dwóch ziół — majeranku i tymianku — które idealnie podkreślają smak tego warzywa. Warto spróbować — zachwyci najbardziej sceptycznych.

Francuską zupę z pora i ziemniaków, czyli crème vichysoisse, zwykle przyrządza się na bulionie drobiowym z dodatkiem cebuli. Ten lekki i aromatyczny krem serwować można zarówno na zimno, jak i na gorącą. Smakuje doskonale w każdej postaci. Skusicie się?

Przepis na wyborną zupę z pora

Składniki:

  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego

  • 3 oliwy z oliwek masła

  • biała część dużego pora

  • 3 większe ziemniaki

  • 1 średniej wielkości cebula

  • po ćwierć łyżeczki tymianku i majeranku

  • 1 liść laurowy

  • 2 ziarna ziela angielskiego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Przygotowanie zupy z pora:

Ziemniaki obieramy i myjemy. Kroimy je w kostkę. Pora dokładnie płuczemy i rozdrabniamy na talarki. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. W większym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i szklimy na niej cebule oraz pora.

Wrzucamy ziemniaki i chwilę je smażymy, mieszając. Dodajemy przyprawy i wlewamy bulion. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez pół godziny na niewielkim ogniu.

Zupę z pora blendujemy na krem. Doprawiamy go solą i pieprzem. Podajemy posypany świeżymi ziołami z kleksem śmietany. Smacznego

Po inne przepisy na smakowite zupy zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. sprawdzoną recepturę na krem z bobu . Być może spodoba wam się też lekka i delikatna w smaku propozycja na bazie kalarepy .

Zupa z pora w stylu francuskim skradnie wasze serca
canva/Proformabooks

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: madameedith

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy