Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Sezonowa zupa z bobu i młodych ziemniaków. Kunsztu nadaje jej wyjątkowy ser
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 15.06.2022 13:20

Sezonowa zupa z bobu i młodych ziemniaków. Kunsztu nadaje jej wyjątkowy ser

Sezonowa zupa z bobu i młodych ziemniaków. Kunsztu nadaje jej wyjątkowy ser
canva/margouillatphotos

Zupa z bobu i młodych ziemniaków z dodatkiem sera feta jest świetnym pomysłem na pożywny i zdrowy obiad dla całej rodziny. Gęsty krem jest pyszny i pełen aromatu, a podany z pokruszonym, greckim przysmakiem zachwyci każdego.

Sezon na bób właśnie się rozpoczyna. Wykorzystajmy go więc jak najlepiej i zafundujmy sobie pyszne i zdrowe posiłki z dodatkiem tych niezwykłych strączków. Jedną z moich ulubionych potraw jest zupa z bobu i młodych ziemniaków.

Danie jest bardzo aromatyczne, pożywne i sprawdzi się zarówno na obiad, jak i kolację na ciepło lub podwieczorek. Zupę gotuję zawsze na wywarze warzywnym lub rosole, który został z obiadu z poprzedniego dnia, dzięki czemu nic w mojej kuchni się nie marnuje, a krem ma doskonały smak.

Składniki na 4-5 porcji:

  • 250 g świeżego bobu

  • 3 młode ziemniaki

  • 100 g sera feta

  • marchewka

  • korzeń pietruszki

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 l bulionu warzywnego

  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • łyżka oliwy z oliwek

  • sól, pieprz do smaku

  • 2 łyżki śmietany 18%

  • po płaskiej łyżeczce soli i cukru do gotowania bobu

Jak zrobić zupę z bobu i młodych ziemniaków?

Bób obierz i włóż do garnka, następnie zalej zimną wodą, wsyp łyżeczkę cukru, łyżeczkę soli i gotuj 15-20 minut od momentu wrzenia, odcedź. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Pokrój również marchewkę i pietruszkę, posiekaj czosnek.

Na oliwie podsmaż marchewkę z pietruszką, następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze chwilę. Do warzyw dodaj ziemniaki, oprósz całość solą, pieprzem, majerankiem i smaż, aż wszystkie warzywa zaczną pięknie pachnieć.

Przełóż je do garnka, wlej bulion i gotuj na wolnym ogniu do miękkości. Do zupy dodaj ugotowany i odcedzony bób, posiekaną natkę pietruszki. Następnie zblenduj na gęsty krem, dopraw do smaku solą, pieprzem.

Zupę wlej do miseczek, na wierzch pokrusz ser feta i podaj, smacznego.

Bób jest nie tylko świetnym dodatkiem do zup kremów. Przygotujemy z niego również wyśmienitą pastę kanapkową, która doda nam energii od samego rana, podamy zamiast ziemniaków do obiadu, np. w formie puree, a nawet usmażymy lekkie kotleciki, które doskonale sprawdzą się na danie w upalne dni.

Świeży bób
canva/baianliang

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: speedcook.pl