Pożywny rosół z niedrogiego mięsa. Prosto, smacznie i ekonomicznie
Rosół drobiowy to pomysł na aromatyczny i pożywny obiad, który zachwyci smakiem każdego. Rosół gotowany na udkach kurczaka jest prostym, smacznym i ekonomicznym daniem dla całej rodziny. Rosół podaj z makaronem, grysikiem z kaszy manny lub lanymi kluskami.
Rosół możemy ugotować również w wersji ekonomicznej, czyli na samych udkach kurczaka. Mięso drobiowe z kością doskonale nadaje się do ugotowania aromatycznego rosołu o doskonałym smaku. Sól do rosołu dodajemy pod sam koniec gotowania, nigdy wcześniej, ponieważ wywar straci smak.
Nigdy nie doprawiajmy rosołu kostką rosołową, ponieważ kostka to sama sól i konserwanty . Do rosołu dodajmy świeży lub suszony lubczyk, sól, pieprz i szczyptę kurkumy pod koniec gotowania. Orientalna przyprawa wzmocni aromat i kolor bulionu z kurczaka. Najlepsi kucharze doprawiają rosół wyłącznie naturalnymi produktami.
Rosół drobiowy możemy podać z ugotowanym makaronem jajecznym, grysikiem z kaszy manny lub kluskami lanymi z jajka i mąki. Każdy sposób podania zachwyci domowników rewelacyjnym smakiem. Jeśli mamy więcej czasu, możemy samodzielnie przygotować makaron do rosołu, jest prosty i pyszny.
Przepis na aromatyczny rosół drobiowy, czyli tani obiad dla całej rodziny
Składniki:
-
4 udka kurczaka
-
3 marchewki
-
2 korzenie pietruszki
-
kawałek selera
-
biała część pora
-
cebula
-
gałązka świeżego lubczyku (może być łyżeczka suszonego)
-
2 liście laurowe
-
5 ziaren ziela angielskiego
-
kilka ziaren pieprzu czarnego
-
szczypta kurkumy mielonej
-
sól
-
natka pietruszki do podania
Jak ugotować pożywny rosół z niedrogiego mięsa? Każdy będzie prosił o dokładkę
Mięso włóż do garnka, dodaj liście laurowe, opaloną nad ogniem cebulę, wlej zimną wodę i gotuj na najmniejszym ogniu, aż powstaną szumowiny. Zdejmij je, dodaj ziele angielskie, pieprz, lubczyk i wszystkie, obrane warzywa.
Garnek przykryj i gotuj przez około 2- 2,5 godziny na najmniejszym ogniu. Pod koniec gotowania dopraw rosół solą, pieprzem, wsyp kurkumę. Rosół oprósz solidną porcją posiekanej natki pietruszki i podaj, smacznego.
Rosół podaj z grysikiem z kaszy manny, lanymi kluskami lub makaronem. W tym artykule poznasz przepis na domowy makaron do rosołu, wszyscy będą zachwyceni. Mięso z rosołu obierz i zamroź, wykorzystasz je później na farsz do pierogów lub pyz z mięsem. Z warzyw zrobisz natomiast przepyszny pasztet na kanapki.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jajecznica po angielsku w sam raz na jesienne poranki. 1 dodatek nadaje aksamitności
-
Dodajesz jajko i bułkę do panierki na kotlety schabowe? 1 składnik jest zupełnie zbędny
-
Niebywałe, z czego siostra Anastazja robi zalewę do grzybów. Idealna kompozycja przypraw
Źródło: beszamel