Smakosze.pl Porady Prawie wszyscy popełniamy ten błąd. Mięso mrozi się inaczej
Fot. Shutter/Brandy McKnight

Prawie wszyscy popełniamy ten błąd. Mięso mrozi się inaczej

26 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Czy na pewno wiesz, jak mrozić mięso? Choć czynność wydaje się nieskomplikowana, wielu z nas popełnia błąd, przez co mięso narażone jest na szybsze zepsucie. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak zrobić to poprawnie, a mrożone mięso dłużej zachowa świeżość.

Mrożone mięso dłużej zachowa świeżość

Nie od dziś wiadomo, że mrożenie to najlepsza metoda na przechowywanie i przedłużenie świeżości żywności. Przy tak popularnej metodzie nikt nie spodziewałby się, że mrożenie mięsa może być skomplikowane. Okazuje się jednak, że wiele gospodyń robi to źle.

Mrożone mięso jest wtedy narażone na zepsucie i co najgorsze domownicy mogą być narażeni na zatrucie. Dlatego dowiedz się, jak mrozić mięso, a już nigdy nie popełnisz powszechnych błędów.

mięso w workach.jpg
Fot. Canva/Leung Cho Pan
Za ten przepis Makłowicz powinien dostać złoty medal. Schab w tym wydaniu to poezja

Mrożenie mięsa - jakich błędów nie popełniać?

Kupując produkty spożywcze w sklepie, na opakowaniu każdego z nich znajduje się data, do której należy go spożyć. Niestety zapominamy o niej, kiedy mrozimy mięso. Brak umieszczenia daty zamrożenia mięsa to jeden z najczęściej popełnianych błędów.

Kolejnym błędem jest również to, że mięso zamrażane jest w zbyt dużych kawałkach w nieodpowiednich opakowaniach. Przez ten błąd narażone jest na szybsze zepsucie, bo w łatwy sposób dostana się do niego drobnoustroje.

Należy pamiętać także, że mrożone mięso również ma termin ważności. Jego ważność uzależniona jest od tego, jakiego jest rodzaju. Termin ważności:

  • mrożonego drobiu to 10 miesięcy
  • mrożonej wieprzowiny to 9 miesięcy
  • mrożonej cielęciny to 8 miesięcy
  • mrożone wołowiny 12 miesięcy.

Jak mrozić mięso?

Przed zamrożeniem mięsa należy je najpierw dokładnie oczyścić, a następnie podzielić na porcje. Kotlety warto przełożyć pergaminem lub papierem do pieczenia, a nie ulegną sklejeniu. Następnie przełóż mięso do foliowych torebek przeznaczonych do zamrażania. Pamiętaj, aby szczelnie je zamknąć, a będziesz mieć pewność, że żadne drobnoustroje nie dostaną się do środka.

Przed umieszczeniem torebek do zamrażalnika należy umieścić na nich karteczkę z datą zamrożenia. Dzięki temu będziesz kontrolować, czy mięso nadaje się do spożycia. Na koniec włóż woreczki z mięsem do zamrażalnika i zamroź.

mieso w zamraż.jpg
Fot. Canva/Qwart
Nie tylko do owsianki, czy ciasta. Cynamon usunie kłopotliwy problem w kuchni i całym domu
Zamiast panierki robię z rybą 1 rzecz. Smakuje jak marzenie
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy