Zamiast panierki robię z rybą 1 rzecz. Smakuje jak marzenie
Za niedługo rozpoczniemy Wielki post, dlatego przygotuj sobie kilka przepisów, które pomogą ci dotrzymać ścisłych ograniczeń. Jednym z nich jest ten od mojej siostry na rybę bez panierki. Dzięki niemu jest tak pyszna, że ani razu nie pomyślisz o mięsie. W naszej rodzinie to prawdziwy przebój.
Idealna ryba na każdą okazję
Dużo ludzi decyduje się na powstrzymanie od jedzenia mięsa. Wielu zdecyduje się, zastąpić je rybą. To świetny wybór i ciekawa alternatywa. Dzięki niej dostarczysz organizmowi cenne kwasy tłuszczowe.
Tylko jak ją przyrządzić, żeby w tym roku smakowała jakoś inaczej? Zapytałem o to, mojej siostry, która w naszej rodzinie uchodzi za ekspertkę od ryb. Powiedziała wprost, ryba to nie schabowy, że ma mieć jakąś panierkę. Zaproponowała smażenie bez niej. Przygotowałem rybę według jej rady na próbę i faktycznie jest przepyszna. Dowiedz się z przepisu, jak ją zrobić.
Rozbijam schab cienko i zwijam z tym farszem. To tak pyszne, że mógłbym jeść taki obiad codziennieRyba musi być
Najważniejsza w tym przepisie jest ryba. Ja tym razem postawiłem na filet z dorsza. Stanowi on bardzo dobre źródło białka, witaminy D, a przede wszystkim wspomnianych już kwasów tłuszczowych. Idealnie sprawdzi się też jako ryba bez panierki. Nie ma, co zwlekać. Zobacz, czy masz pozostałe składniki z listy i zaczynamy. Podobny przepis znajdziesz na kanale Weronika Domogród, ślad pochodzi zdjęcia w tym artykule.
Składniki:
- filet z dorsza
- majeranek
- tymianek
- słodka papryka mielona
- pieprz
- sól
- olej
Ryba bez panierki
Zacznij od osuszenia dorsza, za pomocą ręcznika papierowego. Następnie fileta pokrój na porcję. Posyp je odrobiną soli oraz pieprzu. Szczyptą ziół i słodkiej papryki przypraw kawałki ryby.
Przyprawioną rybę odstaw na 30 minut, aby przyprawy mogły dobrze się w nią wchłonąć. Po tym czasie na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Każdy z kawałków ułóż i smaż do momentu zarumienienia. Jednak nie dłużej niż pod 2 minuty z każdej strony.
Usmażoną rybę przełóż do naczynia żaroodpornego. Piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 10 minut. Gotową rybę podawaj z ziemniakami lub frytkami i ulubioną surówką. Prawda, że pyszna? Sprawdź, jak zrobić schabowe inaczej niż zawsze oraz dowiedz się, jakie mięso jest najzdrowsze.